cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

Surt a la llum l'idealisme modern de Gabriel Alomar, l'ideòleg del 1904

Publicat el segon volum de les Obres Completes amb articles d'El Poble Català

«L'Alomar és, sens dubte, el més intens i el més enèrgic condensador de l'idealisme modern en la nostra Catalunya. Sense por de caure en el ridícul d'una lloança hiperbòlica... diré que l'Alomar fa actualment en el nostre petit clos de Catalunya la mateixa obra que feren Fichte a Alemnaya; Carlyle a Anglaterra; Emerson a Nord-amèrica i Maeterlinck a França, o, més ben dit en tot el radi d'influència intel·lectual francesa». Amb aquestes paraules comença Jordi Castellanos la introducció d'El futurisme. Articles d'El Poble Català. (1904-1906), el segon volum de les obres completes de l'emblemàtic pensador Gabriel Alomar.

En aquesta publicació, que ja es pot pot trobar en el mercat, s'inclou la seva producció dels anys 1904 fins al 1906: per una banda El futurisme, la conferència pragmàtica que va pronunciar a l'Ateneu Barcelonès al voltant de la col·laboració entre el modernisme i el sector liberal i republicà del catalanisme. Per una altra banda, hi trobam els articles que Alomar va publicar durant aquests anys en el setmanari El Poble Català, publicació amb la qual el grup escindit de la Lliga Regionalista es proposa la creació d'un moviment ideològic i social renovador que miri, més enllà dels interessos de partit, cap a una societat feta d'homes lliures.

L'obra, que recupera la producció d'un dels ideòlegs més importants "si no el més important" de la revifalla que havia fet el modernisme, és fruit de l'acord de col·laboració que se signa el mes de novembre de l'any passat entre el Consell de Mallorca i la Caixa de les Balears Sa Nostra, amb l'objectiu de promocionar la cultura i fomentar els coneixements literaris, teatrals, musicals, historicosocials i científics. La iniciativa, que disposa d'un pressupost de més de 24 milions de pessetes, cobreix un total de setze activitats en matèria de cultura i patrimoni històric, a banda de l'edició en matèria literària de les obres completes de Miquel dels Sants Oliver i Gabriel Alomar, els Quaderns d'Història Contemporània de les Balears i de poemes i narracions de temàtica mallorquina.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris