tormenta
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
19°

Eritrea i Etiòpia firmen un acord de pau que posarà fi a dos anys de guerra

El pla preveu l'enviament d'una força de l'ONU i una franja de seguretat

Eritrea i Etiòpia firmaren ahir a Alger un acord de cessament de les hostilitats «aplicable immediatament» per posar fi a més de dos anys de guerra. L'acord, objecte de llargues i laborioses negociacions, va ser firmat pels ministres d'Exteriors d'Eritrea i Etiòpia, Haile Woldensae i Seyoum Mesfin, en el Palau del Poble i en presència del president algerià, Abdelaziz Buteflika, president en exercici de l'Organització de la Unitat Africana.

En una breu intervenció després de la firma de l'acord, els dos ministres es comprometeren a respectar totes les disposicions contingudes en el text. Ambdós reteren homenatge als esforços realitzats per Buteflika que, el passat mes de maig, efectuà una intensa mediació entre Asmara i Addis Abeba per intentar acostar els punts de vista dels dos països veïns i enemics.

L'acord preveu en particular el desplegament d'una força internacional de les Nacions Unides, la composició de la qual encara no s'ha precisat, entre els dos beligerants. Així mateix, estableix la creació d'una zona temporal de seguretat en una franja de 25 quilòmetres a l'interior del territori eritreu. Segons el text de l'acord publicat per l'OUA a Asmara i Addis Abeba, els dos països han d'aturar «tota activitat hostil en terra i aire immediatament després de la firma de l'acord».

La missió de pau vigilarà el cessament de les hostilitats i el replegament de les tropes etíops, observarà el compliment dels compromisos de seguretat acceptats per les dues parts i vigilarà la zona temporal de seguretat eritrea prevista per l'acord. Del seu costat, Etiòpia i Eritrea garantiran la «llibertat de moviment i d'accés de la missió de manteniment de la pau i el respecte i protecció als membres d'aquesta missió». El conflicte entre Etiòpia i Eritrea "ambdós països comparteixen una frontera de 1.000 quilòmetres" es desencadenà el maig del 1998 després d'una disputa fronterera. El conflicte degenerà en una guerra oberta que causà desenes de milers de morts i deixà a la intempèrie més d'un milió de famolencs refugiats.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris