cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

La Fiscalia acusa el magnat Gusinsky d'estafa i el treu de la presó

Li imputa la desviació de 1.750 milions durant una privatització

La Fiscalia russa acordà ahir formalitzar l'acusació per estafa contra el magnat de la premsa i opositor al Kremlim, Vladimir Gusinsky, però el posa en llibertat provisional, en una decisió considerada com a salomònica. Gusinsky va va ser detingut dimarts passat per ordre de la Fiscalia enmig d'un escàndol de grans proporcions per considerar-se un atac del Kremlim contra la llibertat d'expressió.

La Fiscalia acusà oficialment Gusinsky d'«estafa». L'empresari està acusat d'haver desviat uns 10 milions de dòlars (uns 1.750 milions de pessetes) en una operació de privatització registrada el 1997.

Així mateix, acordà posar-lo en llibertat, amb l'obligació de romandre a Moscou, mentre passa a disposició judicial, el que haurà d'ocórrer abans del proper dia 23 de juny. La decisió de la Fiscalia ha estat interpretada com un intent de salvar la imatge del president, Vladimir Putin, qui va dir a Madrid no saber res de la detenció del magnat, així com la d'independència de la Fiscalia, de la qual va dir Putin, també a Madrid, que no rebé ordres de Kremlin.

A Moscou s'esperava que Gusinsky fos posat en llibertat, ja que l'escàndol provocat i després que Putin digués dijous a Berlín que li semblava excessiva la detenció del que és ara un dels seus majors enemics. Si la Fiscalia l'hagués posat en llibertat sense càrrecs, s'hauria interpretat a Occident com un vasallatge al president i si se l'hagués mantingut en presó no s'haurien pogut detenir les crítiques d'altres països.

Amb aquesta decisió, per tant, tant el president manté les mans netes, com la Fiscalia el prestigi de no haver-se equivocat. És molt fàcil trobar irregularitats en la gestió dels homes de negocis russos en el curs d'una investigació judicial, oligarques que es feren multimilionaris amb les ruïnes de la URSS i a l'ombra de l'expresident Boris Ieltsin.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris