cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

Les institucions illenques, a favor de la candidatura de Martí i Pol al Nobel

Dubten de la conveniència de pressionar amb una iniciativa parlamentària

82322

Miquel Martí i Pol és l'autor preferit per obtenir el Nobel de Literatura.

Les administracions mallorquines coincideixen a afegir-se a la campanya de suport de la candidatura de l'autor català Miquel Martí i Pol al premi més prestigiós de les lletres, com és el Nobel de literatura, atorgat anualment per l'Acadèmia. Tant del Govern balear, el Consell Insular com del Consistori municipal feren pública ahir la seva posició a favor de concedir el guardó al literat però manifestaren no obstant això el seu escepticisme sobre la conveniència del procediment amb què s'ha sol·licitat des de Catalunya el suport a aquesta candidatura. Aquest fou si més no el punt de vista ofert per la Direcció General de Cultura de l'Executiu balear. El seu director, Pere Muñoz, assenyalà a aquest diari que «no qüestion si Martí i Pol es mereix aquest guardó "que sí que el mereix" sinó el procediment que s'ha triat».

Les declaracions de Muñoz vénen determinades per la notícia que tingué lloc després d'ahir, quan el Parlament de Catalunya aprovà per unanimitat una proposició no de llei que insta la Generalitat a secundar la candidatura del poeta català al premi Nobel de Literatura i traslladar l'acord de la Cambra catalana a les associacions d'escriptors que proposen les candidatures al guardó a la Reial Acadèmia sueca. I és que per Muñoz aquest sistema de proposar les candidatures per part dels governs o autoritats d'altres països pot suposar una pressió «fins el punt de perjudicar la candidatura en qüestió».

Des de la seva àrea, Muñoz assegurà que la proposta per donar suport a Martí i Pol «la té feta des de fa quatre mesos per dur al Consell de Govern». Estàvem a l'expectativa després d'haver conversat amb la Generalitat al voltant de la conveniència d'aprovar o no la proposta, però ara, en vista del pas que ha fet el Parlament català de secundar Pol, nosaltres supòs que farem el mateix els propers dies».

Per la seva banda, la consellera de Cultura del CIM, Maria Antònia Vadell, assenyalà que de moment no s'havia plantejat des d'aquesta institució dur la proposta a ple «perquè estàvem a l'expectativa dels moviments del Parlament. Però ara, si efectivament demana el suport unànime de tots els països de parla catalana, és molt probable que ens hi adherim». Vadell no escatimà en elogis i destacà llargament el compromís social i la qualitat literària de l'obra de Martí i Pol. En aquest sentit, insistí que el guardó és molt més que un premi literari i que, per tant, es mereixia tot el suport possible.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris