cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

La república es converteix en la primera gran potència que renuncia a l'energia nuclear

Crítiques de l'oposició i els defensors del medi ambient contra l'acord aconseguit pel primer ministre

Alemanya es convertí ahir en la primera gran potència econòmica que renuncia a l'energia nuclear, que utilitza actualment per a la producció d'un terç de l'electricitat que consumeix. El Govern i els grups energètics arribaren a un acord per abandonar progressivament aquesta font d'energia en el curs dels propers 20 anys.

Amb aquest acord, amb una gran base de defensa de la protecció del medi ambient, punt predilecte dels militants antinuclears que fundaren en els anys 70 el partit dels Verds (avui aliats amb els socialdemòcrates, que ocupen el poder), les 19 centrals nuclears existents tenen els dies comptats encara que la darrera no es tancarà fins el 2021. Del seu costat, l'oposició democristiana alemanya i els defensors del medi ambient criticaren ahir l'acord d'abandonament de l'energia nuclear assolit pel canceller, Gerhard Schröder, i els representants industrials del sector.

Aquest acord és un «dia negre» i un «dia històric en el sentit negatiu», considerà el cap de la cancelleria de Baviera, el democratacristià (CSU) Erwein Huber.

Huber denuncià un agreujament de la dependència energètica cap a l'estranger i va dir que tem un augment del recurs a les energies fòssils en detriment del medi ambient.

Per la seva part, l'associació BUND, una de les principals organitzacions de defensa de la naturalesa a Alemanya, lamentà la «garantia d'existència» que constitueix l'acord segons el seu punt de vista. «La indústria nuclear manté els seus privilegis fiscals», comentà la presidenta del BUND, Angelika Zahrnt.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris