nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Mor als 69 anys l'històric president de Síria Hafez al-Assad

El Parlament esmena la Constitució per permetre que el seu fill el succeixi

El president de Síria, Hafez al-Assad, una figura predominant en la política d'Orient Medi durant tres turbulentes dècades, morí ahir a Damasc, informà la TV estatal. El parlament de Síria, quasi d'immediat, esmenà la Constitució per reduir l'edat requerida per assumir la presidència i permetre que el seu fill Bashar, de 34 anys, un novell relativament en la política, el succeeixi.

Membres del parlament siri foren vists plorant obertament i gesticulant, en assabentar-se de la mort d'Assad, de 69 anys. En la seva aclaparadora majoria, els siris no han conegut ningú altre líder. Els comerços tancaren i els residents capitalins penjaren llaçades negres en les seves finestres, encara que hi havia tranquil·litat en els carrers.

Però la mort del veterà líder plantejà interrogants entorn a la continuació de l'estabilitat interna que Assad havia imposat i les perspectives per a la represa de converses de pau amb Israel, a només dies de que Síria havia oferit indicis d'una disposició a arribar a acords. Una font política digué que el veterà líder havia mort a les 11:00 locals. La font no aportà, d'immediat, informació sobre les causes de la mort, però la televisió de Qatar digué que Assad morí d'un atac cardíac.

Assad, de semblança feble, havia patit problemes cardíacs i de diabetis. Rumors sobre la seva mort havien circulat al llarg dels anys, però el president del Líban, Emile Lahoud, digué que havia parlat amb ell a primeres hores d'ahir. «Les seves últimes paraules foren, 'El nostre destí és erigir un millor futur per als nostres països', i llavonces, es donà un silenci i sapigué que alguna cosa havia passat», afirmà Lahoud, en una carta enviada a Bashar i llegida per la TV estatal en el Líban.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris