nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

El BCE apuja el preu dels doblers mig punt per combatre el risc de la inflació

L'increment de les taxes ha estat major del que esperaven molts observadors financers

El Banc Central Europeu (BCE) va elevar ahir en mig punt els tipus d'interès a l'eurozona davant els creixents riscs inflacionistes a mig termini per l'encariment del petroli i la perllongada debilitat de l'euro. L'increment de les taxes, superior al 0'25 per cent que esperaven molts observadors financers, és el cinquè que decideix aquesta entitat des del passat novembre i coincideix amb una clara recuperació de l'euro enfront del dòlar i altres monedes.

El president del BCE, Wim Duisenberg, en la roda de premsa posterior a la reunió periòdica del Consell de Govern del banc, no va excloure que la inflació torni a superar el 2 per cent en un futur proper, ja que en el cas contrari, «no s'hauria pres aquesta mesura». «Els darrers mesos, els riscs per a l'estabilitat dels preus a mig termini ha continuat augmentant visiblement», apuntà el màxim càrrec del BCE, i assenyalà que les previsions actuals sobre la inflació entorn del 2 per cent per al 2000 i el 2001 «són senyals clars d'advertiment». El banquer holandès manifestà que la decisió d'ahir es va prendre per consens després d'una «útil i perllongada discussió» en el si de l'òrgan rector del banc, després d'admetre que més d'un dels 17 participants afavoria al començament de la sessió un augment de només un quart de punt dels tipus.

Descartà que la pujada del preu dels doblers estigui vinculada en tot cas amb el valor extern de l'euro, i asseverà que «el BCE no té objectius de tipus de canvi», encara que subratllà que la moneda única té encara potencial de revaloració i que el seu valor fins ara no ha reflectit els fonaments de l'economia a l'eurozona. També desvinculà aquest increment dels realitzats per la Reserva Federal nord-americana els darrers mesos fins a arribar als tipus actuals del 6'5 per cent, però per molts analistes és clar que una reducció del diferencial de les taxes repercutirà positivament en el tipus de canvi de l'euro.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris