cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

Clinton i Putin inicien la cimera sobre la seguretat global davant el segle XXI

Rússia posa sobre la mesa una nova proposta per crear plegats un escut antimíssils

74362

Clinton i Putin iniciaren ahir la trobada de tres dies.

Els presidents d'Estats Units i Rússia, Bill Clinton i Vladimir Putin, obriren ahir amb un càlid sopar privat i un concert de jazz una expectant cimera centrada en la seguretat global davant els desafiaments del segle XXI. Ambdós mandataris iniciaren així en les habitacions reservades de Putin en el Kremlin tres dies de densos debats, amb el sistema nord-americà de defensa antimíssils (NMD) com a plat fort per les seves repercussions pel procés de desarmament nuclear.

Clinton i Putin parlaren a fons sobre el polèmic pla d'USA contra l'eventual atac nuclear d'un grup terrorista o país «incontrolat» i sobre la nova proposta russa de crear plegats l'escut antimíssils anunciada només hores abans de la cimera. L'agenda de més de vint punts inclou l'enfortiment de la democràcia i les reformes econòmiques en Rússia, la lluita contra l'extremisme i el terrorisme internacional i els conflictes de Kosovo i Txetxènia, entre altres.

D'acord amb el guió preparat, un Putin recent arribat i un Clinton a punt d'anar-se'n dissenyaran el nou marc de relacions entre les dues superpotències després dels difícils i erràtics anys de l'expresident rus Borís Ieltsin. Pel president nord-americà, la seva quarta i probablement última visita a Rússia en vuit anys de mandat ofereix l'ocasió d'apropar Occident a la nova Rússia que cerca Putin.

Al nou número u del Kremlin, la cimera li serveix de tarja de presentació en l'arena internacional i de gran prova per a la seva ambició que Moscou torni a parlar de tu a tu a Washington. És l'estrena internacional del nou president rus abans de visitar Espanya, Itàlia i Alemanya, primers viatges oficials de Putin en el seu afany per cercar el lloc de Moscou en el món.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris