algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

El BCE eleva els tipus d'interès un quart de punt en un intent de frenar la inflació

Les Borses europees i l'euro reaccionen amb retalls a la decisió del banc europeu

El Banc Central Europeu (BCE) decidí ahir augmentar el preu del dinern un quart de punt, per situar-lo en el 3'75 per cent, preocupat per la caiguda de l'euro i els riscs d'inestabilitat de preus.

Aquesta tercera pujada durant l'any actual, que afecta els tres tipus directors de la Zona Euro, es pren «amb caràcter preventiu», com a les anteriors ocasions. Després de conèixer-se la decisió, la moneda única tornà a registrar mínims històrics enfront del dòlar, en un moviment que els analistes asseguren que continuarà a curt i mig termini.

Tot i les reiterades afirmacions del president del BCE, Wim Duisenberg, en el sentit que l'autoritat monetària de la Zona Euro no tenia com objectiu mantenir el tipus de canvi de la divisa comuna, sinó vigilar els preus, la imparable caiguda de l'euro ha forçat la decisió del Consell de Govern.

El BCE ha pujat els seus tres tipus directors un quart de punt admetent «la seva preocupació pels riscs que amenacen l'estabilitat de preus, que, segons les actuals perspectives de forta expansió econòmica, es deriven de l'intens creixement dels afegits monetaris i creditors, així com de l'actual nivell del tipus de canvi de l'euro».

Així, amb la pujada d'ahir, el principal tipus director del BCE, el de refinançament o Refi, es situa en el 3'75 per cent, amb efectes des de l'operació que es liquidarà el 4 de amig. El tipus més baix, el de dipòsit, arriba al 2'75 per cent, i el tipus més alt, el marginal es posa en el 4'75 per cent, ambdós amb efecte des del 28 d'abril.

Aquesta pujada ha motivat que els diners fugin dels parquets i així totes les borses europees tancaren amb retallades importants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris