nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

La UE prepara efectius militars per evacuar els blancs

Escalada de violència amb l'assassinat de set persones en cinc dies

88072

La violència continua a Zimbabwe.

Els països de la Unió Europea es preparen militarment per evacuar de Zimbabwe els blancs que desitgin abandonar el país en el cas que la situació empitjori, afirmà en la seva edició d'ahir el diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Moçambic, Sud-àfrica, Zàmbia i Botswana asseguraren als països de la UE que autoritzarien l'aterratge d'aparells als seus territoris, afegí el diari, que també al·ludeix a diverses vies de sortida als països veïns preparades per soldats alemanys, britànics i portuguesos. Regne Unit prepara una força d'intervenció ràpida que podria estacionar-se a Moçambic, assenyala.

Segons el rotatiu, uns 270.000 blancs viuen a Zimbabwe, dels quals 25.000 són britànics. En aquest país, set persones han mort en menys d'una setmana, en vigílies d'una reunió a Londres entre el secretari del Foreign Office, Robin Cook, i una delegació ministerial de Zimbabwe.

A l'escalada de violència se sumà ahir una amenaça de l'oposició que podria prendre mesures de represàlia, i si fos poc, la subhasta de tabac començà en condicions desastroses. A Londres, durant la trobada que tindrà lloc avui, el número u del Foreign Office demanarà a la delegació zimbabwesa, tal com ja va demandar a Mugabe en anteriors ocasions, que acabin els atacs als grangers blancs i la intimidació als treballadors, i que es restauri la llei i l'ordre en l'antiga Rhodèsia.

Des de Londres es considera que la situació s'ha tornat insostenible per a la població blanca que habita al país africà, molts d'ells d'origen britànic. La delegació de Zimbabwe està composta pel ministre d'Afers Estrangers, Stan Mudenge; el ministre d'Indústria i Comerç, Nathan Shamuyarira, i el ministre de Govern Local i Habitatge, John Nkomo.

En teoria, Londres, com antiga metròpoli, hauria d'encarregar-se de pagar les indemnitzacions als grangers expropiats, però finalment ha suspès els pagaments després de constatar que les propietats 'alliberades' acabaven en mans d'amics i col·laboradors de Mugabe.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris