algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Breus

• República Àrab Sahariana

Acusacions d'Abdulaziz a França «França està realitzant un esforç per arrossegar Espanya en la seva clara intenció de torpedinar el pla de pau» per al Sàhara, va afirmar ahir el secretari general del Front Polisario i president de la República Àrab Sahariana Democràtica (RASD), Mohammad Abdul-Aziz. Abdul-Aziz va afirmar que el 1975, a través dels acords de Madrid, «l'esforç per avortar el procés d'autodeterminació saharià va ser d'inspiració francesa i en aquell moment va aconseguir arrossegar Espanya». El president de la RASD va afegir, no obstant això, que conserva l'esperança que Espanya resisteixi en aquesta ocasió la pressió francesa, en referència als rumors que afirmen que la comunitat internacional pretén que el Polisario accepti una autonomia pactada Rabat. EP.

• Rússia

Putin firma decret doctrina nuclear El president rus, Vladimir Putin, firmà ahir un decret sobre la nova doctrina militar del seu país que facilita recórrer a les armes nuclears, cosa que significa que ha entrat en vigència, assenyala un comunicat del Kremlin. La nova doctrina fou aprovada divendres pel Consell de Seguretat rus reunit sota la presidència de Putin. S'hi preveu que Rússia pugui «utilitzar totes les forces i mitjans a la seva disposició, incloent-hi l'arma nuclear, en cas que s'hagin exhaurit o siguin ineficients els altres mitjans per resoldre la situació». La firma coincideix amb el conflicte txetxè, en què ahir el màxim líder guerriller txetxè, Shamil Basayev, acceptà l'alto el foc decretat pel president de la república, Aslan Maskhadov, tot i que continuaren els combats. EP.

• Brasil

Més de 100 detinguts al cinquè centenari Dotze persones resultaren ferides i cent detingudes en impedir ahir la Policía de l'estat brasiler de Baia la marxa de les organitzacions d'indis, negres i pagesos en protesta contra les commemoracions dels 500 anys de l'arribada dels portuguesos al Brasil, que es feien ahir. Els organitzadors de la protesta denunciaren que membres del Batalló de Xoc de la Policia Militar de Baia bloquejaren la carretera per la qual havia de passar la marxa i carregaren contra els manifestants, amb el resultat de dotze ferits i un centenar de detinguts. Els agents impediren que uns 1.200 manifestants del Moviment de pagesos Sense Terra (MST) i del Moviment Negre Unificat es reunissin amb els 2.000 indígenes procedents de tot el país i que estan acampats en la reserva de l'ètnia pataxó. EP.

• França

Le Pen, destituït del càrrec d'eurodiputat El líder francès d'extrema dreta, Jean-Marie Le Pen, president del Front Nacional, va ser destituït com a diputat europeu per decret del primer ministre, Lionel Jospin, publicat ahir en el Butlletí Oficial de l'Estat. La decisió ha estat deguda a la seva condemna a un any de suspensió per ser elegit càrrec públic, confirmada al novembre de 1999 pel Tribunal de cassació. El president del Front Nacional va ser condemnat per acte de «violència» contra la dirigent socialista Annette Peulvast-Bergeal, durant la campanya per a les eleccions legislatives celebrades el 1997. Le Pen és declarat admirador del desaparegut dictador Francisco Franco i del líder ultradretà austríac Joerg Haider. EP.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris