cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
19°

Sant Jordi 2000

C.C. Palma.
De matí a vespre, els carrers de Palma es vesteixen avui per Sant Jordi. És el Dia del Llibre i de la Rosa, segons dicta la tradició vinculada a la celebració de Sant Jordi i, d'uns anys enrere, la institucionalització del 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre.

Les paradetes seran instal·lades pel centre de Palma, segons el recorregut que ja és habitual en els darrers anys. Carrer dels Oms, Sant Miquel, plaça Major i Cort seran els punts principals de concentració de les paradetes, malgrat que altres enclavaments dispersos també siguin habituals en el recorregut literari d'avui, com és el cas de la paradeta del Corte Inglés a l'avinguda de Jaume III, la llibreria del Solleric al Born o la del Gran Hotel a la plaça Weyler.

El recorregut, segons informaren fonts de l'organització, comptarà amb les paradetes instal·lades per les vint-i-cinc llibreries que a través del Gremi de Llibreteres de Mallorca prenen part de la festa. Totes elles exposaran al públic les principals novetats editorials dels darrers mesos, les sortides al mercat just per celebrar el Sant Jordi i també una tria de volums més àmplia que permetrà assegurar que cap lector no trobi un llibre d'interès.

Com és habitual, les llibreries oferiran un descompte d'un deu per cent en el preu de venda dels llibres. A més del descompte, algunes d'elles "com és el cas de Llibres Mallorca" obsequiaran amb una rosa a tot comprador, detall simbòlic amb què alguns llibreters volen potenciar que la festa del llibre es mantengui, segons la tradició, aparellada a l'ofrena de la rosa.

La coincidència del 23 d'abril amb el diumenge i amb les festes de Setmana Santa és un fet que té, de principi, conseqüències innegables en el desenvolupament d'aquest Sant Jordi. Per començar, els responsables de l'organització del Dia del Llibre a Palma, el Gremi de Llibreters de Mallorca, han optat per avançar la festa un dia, amb la voluntat d'aprofitar les majors possibilitats de participació que ofereix un dissabte.

S'espera que l'animació de dissabte permeti un Sant Jordi dinàmic, salvant el fet que enguany la festivitat no comptarà amb les excursions escolars i les activitats que els professors solen organitzar per aquest dia. Per les paradetes passaran, cercant el seu llibre, sobretot lectors anònims, però també moltes cares conegudes que no volen deixar de participar en el ritual de la compra de llibre i rosa, com en el cas del batle de Palma, Joan Fageda, que té prevista la seva passejada entorn a les dotze del migdia.

Sense dubte, emperò, la principal característica d'aquest Sant Jordi serà la disminució en l'oferta d'activitats programades. Les tradicionals cites amb els escriptors, a la disposició dels lectors per signar exemplars dels seus llibres, seran molt escasses. El Corte Inglés comptarà amb un seguit d'autors mallorquins que han publicat darrerament als seus dos centres palmesans, els instal·lats a les Avingudes i a Jaume III. De 12 a 13.30 hores, Mestre Joan Dunjo i Carles Marín signaran, respectivament, exemplars de Mallorca, paraiso gastronómico i De luxe a Jaume III, mentre que a les Avingudes Caty Juan de Corral signarà Cocina balear i Pere Ferrer exemplars del seu estudi sobre Joan March. Els inicis d'un imperi financer. Caty Juan i Pere Ferrer seran també al Corte Inglés de Jaume III de les 18 a les 19.30 hores, mentre que seran Mestre Joan Dunjo i Carles Marín els que signin exemplars a aquestes hores al centre comercial d'Avingudes.

Una altra oferta de signatura de llibres és la proposada per la llibreria Embat al llarg de tot el dia, en el seu centre instal·lat al Centre Comercials Els Geranis. A les dotze del migdia hi assistiran Sebastià Perelló i Miquel Rayó, ambdós autors guardonats amb premis literaris aquest any. Perelló signarà exemplars d'Exercicis de desaparició, guanyador del premi Bearn 1999 editat per Di7, mentre que Rayó signarà els volums amb què ha aconseguit enguany el premi Joaquim Ruyra i el premi de Literatura Infantil i Juvenil Edebé. També a les dotze serà a Embat l'escriptor mallorquí Llorenç Capellà, i el poeta Miquel Àngel Lladó Ribas, guanyador del premi Alella a Maria Oleart 1999.

A partir de les cinc de l'horabaixa es donaran encontre a Embat Pere Ferrer, autor del treball sobre Joan March publicat per Edicions Cort, Joan Sans amb el seu Recull de juguetes artesanals de les Illes Balears i Miquel Àngel Llauger, que signarà exemplars del seu poemari Memòria del jardí, tot just editat per Di7 dins la col·lecció Veus baixes.

La darrera tongada d'autors que signaran a Embat vendrà a les sis de l'horabaixa, hora en què s'hi trobaran José Carlos Llop (La novela del siglo, entre d'altres), Tana Marcé (Sortir de rutina), i l'escriptora i presidenta de l'AELC balear, Antònia Vicens.

Al marge del canvi de data cal destacar les activitats programades en diferents indrets per continuar amb la tradició de celebrar el Dia del Llibre el 23 d'abril. La Casa Catalana de Palma, així, obrirà les portes diumenge de les onze del matí a les dues del migdia per obsequiar els assistents amb roses i llibres. També pel diumenge és l'acte programat en el local Es Gurugú de Felanitx, on a partir de les nou del vespre es presentarà el recull de poemes La mirada del cor de Sebastià Sansó, a càrrec d'Antoni Xumet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris