cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Josep Burguera i Susanna Rafart duen la seva paraula a la Ciutat de Palma

Fageda i Moll presentaren a Palma l'edició de les obres premiades

73230

Susanna Rafart i Josep Lluís Burguera amb Joan Fageda.

J. Rosselló.

Amb els ulls posats a la propera celebració del Dia del Llibre, programat a Palma per a dissabte dia 22, el batle de Palma, Joan Fageda, i l'editor Francesc Moll presentaren ahir l'edició de les obres guardonades a la darrera convocatòria dels premis Ciutat de Palma. Ho feren amb la companyia dels dos guardonats en les modalitats de novel·la i poesia, Josep Lluís Burguera i la barcelonina Susanna Rafart.

Insistint en la importància de donar a les dues obres literàries la distribució que mereixen, el batle Joan Fageda insistí en la intenció de fer"les arribar arreu de les terres de parla catalana. Les obres, apuntà, seran distribuïdes a Catalunya, València i les Balears, com també al Rosselló i a l'Alguer, cosa que esdevindrà «un llaç d'unió entre les diferents poblacions que comparteixen una mateixa llengua i projecte cultural».

Premiat per una obra en què es recull la vivència de les guerres carlistes del segle XIX, el català Josep Lluís Burguera presentà ahir la seva novel·la Cacic, remarcant els punts de contacte de l'atmosfera decimonònica amb el temps de repressió i convulsió de la dictadura franquista.

A través de la narració de les vivències d'un cacic del XIX, l'autor ha pretès a la seva obra acostar totes les qüestions que, malgrat remetre al segle passat, poden tenir relació directa amb el present. Guerres fratricides, caciquisme, eleccions manipulades i sexe són els temes centrals de Cacic, novel·la farcida de motius que, per Burguera, «són perfectament visibles a la història recent d'Espanya».

També la mirada retrospectiva resulta cabdal a Jardins d'amor advers, el poemari amb què Susanna Rafart aconseguí el Joan Alcover de poesia. No en va l'autora, que reivindicà la tasca dels joves autors en el camp de la poètica, apuntà la seva visió de la poesia com «una memòria al camí del temps a través de la paraula».

Jardins d'amor advers és un llibre centrat en el tòpic de l'impossible, el principal atractiu del qual rau en l'encontre de la tradició trobadoresca amb la lírica moderna. El fonamenta una concepció de la tradició no com quelcom vell, sinó com quelcom «amb possibilitats de ser renovat», observà Rafart.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris