cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

«Els foners balears» seran l'obsequi de «Diari de Balears» per Sant Jordi

Serà lliurada l'edició rústica del treball de Joan Nadal il·lustrat per Jaume Mir

102796

Portada de l'edició, amb una de les il·lustracions de Mir.

L'edició rústica del treball de l'especialista Joan Nadal sobre els foners mallorquins serà l'obsequi especial amb el qual Diari de Balears celebrarà el proper diumenge, dia 23, festivitat de Pasqua, i amb els seus lectors el Dia del Llibre. Es tracta de l'estudi més complet i exhaustiu realitzat mai abans sobre Els foners balears, els guerrers mallorquins que despertaren l'admiració de Tit Livi.

L'estudi de Nadal constitueix un exhaustiu repàs de la història, les gestes i les fonts documentals referents a la vida quotidiana dels foners. S'hi reflecteix la gran passió i dedicació amb què Nadal, doctor a la Sorbona de París, s'ha endinsat a la recerca de documentació sobre aquests personatges cabdals en la constitució de la identitat illenca, a fi de oferir-ne un perfil prou precís. Una de les majors aportacions del seu treball són les noves lectures historiogràfiques que proporciona sobre l'època en què viviren, de la qual foren protagonistes per les seves gestes en les campanyes d'Anníbal.

Documentació exhaustiva és també la que traspuen les il·lustracions de l'escultor Jaume Mir, molt conegut pels treballs escultòrics dedicats a la robusta anatomia del foner balear. Són sis els foners que Mir representa en l'edició d'Els foners balears, treballs de gran força plàstica que tenen atractiu tant en la seva finalitat il·lustrativa a nivell històric com per la seva qualitat artística.

L'obra s'inicia amb el capítol introductori, dedicat als «Orígens de la fona». Allí, Nadal presenta l'arma, un «instrument consistent en una tosca trena que s'eixampla a la meitat de la seva extensió longitudinal formant una mena de bossa que conté un projectil». Incloent una rica varietat de referències als textos clàssics o bíblics on l'arma apareix documentada, Nadal projecta la seva mirada en diversos àmbits determinants per copsar la petjada dels foners en la història.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris