algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Els EUA endureixen el to davant els familiars d'Elián que el retenen

El ministre de Justícia cubà lamentà la manca d'una «solució immediata»

Amb el futur d'Elián González pendent d'un veredicte d'una cort federal, ahir es produïren senyals que el govern dels Estats Units no pensa suportar el desafiament de la família de l'oncle padrí del nin cubà per molt de temps.

En un tribunal federal d'apel·lacions a Atlanta (Geòrgia), el Govern argumentà divendres contra la prohibició que Elián viatgi a l'exterior i a favor de l'entrega del nin al seu pare «tan aviat com sigui possible». A més, demanaren que «la transferència no sigui ambigua, que els que el cuiden hi participin d'una manera activa i que es concreti en un lloc neutral», segons un document.

En canvi, els advocats de l'oncle padrí Lázaro González tramitaren una petició davant la mateixa cort en la qual tornà a demanar que el cas Elián se solucioni en un tribunal de família a Florida, fet que el departament de Justícia ja rebutjà.

El Govern dels Estats Units també oferí al tribunal assegurar que Elián González i el seu pare no abandonin el país durant una apel·lació a Atlanta de l'oncle padrí del nin cubà (que cerca obligar el Govern a permetre que demani l'asil polític), amb l'objectiu que la família de Lázaro González cooperi amb l'entrega del menor al seu pare.

Però la família de Miami no ha donat cap indicació d'estar disposada a entregar el nin en un altre lloc que no sigui a casa seva, al barri Petita Havana, on manifestants fan guàrdia les 24 hores.

Per altra banda, el ministre de Justícia de Cuba, Roberto Díaz Sotolongo, assegurà ahir que Elián González «ha de ser transferit a la custòdia efectiva del seu pare i tornar al país», i afegí que aquesta és «la posició mundial» sobre el cas. Així mateix, insistí en el fet que en tractar-se d'un menor «és el pare qui únicament té dret a parlar per ell».

Díaz Sotolongo recordà que el Servei d'Immigración i Naturalització (SIN) dels Estats Units comparteix aquesta postura i digué que «la legislació del mateix país "EUA" i les normes més elementals del dret» reconeixen el que han plantejat.

Sobre la possibilitat que el procés s'allargui perquè els familiars del nin nàufrag a Miami han presentat una nova demanda civil davant un tribunal de Washington, el ministre qualificà de «lamentable» que no s'hagi donat una «solució immediata» des del punt de vista administratiu amb l'aplicació de les normes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris