algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Les llegendes i històries d'amor de Mallorca surten de la caixa del temps

Una antologia de Gabriel Sabrafín recull una trentena d'aquests grans relats

Les grans històries i llegendes d'amor de l'illa de Mallorca ja són a l'abast dels amants d'aquest tipus de literatura en un recull de Gabriel Sabrafín, col·laborador d'algunes publicacions del Grup Serra, i editat per Olañeta. Són més de trenta els relats, principalment del segle passat, que inclou el volum. En ells es conta històries de tots conegudes com ara la de la Gentil dona, El Salt de la bella dona, Nuredduna o Sa mà des moro així com d'altres oblidades de la memòria i que han hagut de ser rescatades del temps.

En aquest apartat es troben El cec de Bellver, La creu de Calatrava, Rosa i el rei, La creu mutilada i un llarg etcètera. Realitat i llegenda en són ingredients de moltes, encara que les històries localitzades amb noms i llinatges reals i que en el seu moment varen commocionar la societat mallorquina també s'hi fan paleses. Com diu la dita de les grans històries d'amor, la majoria d'elles tenen un final tràgic.

Segons Sabrafín, «gairebé unes cinc o sis tenen un final feliç». Amb tot, el llibre no deixa mala boca. Per a la recopilació d'aquesta antologia s'ha trigat més de mig any de feina entre milers de planes de velles publicacions, antics paranòstics, revistes i manuscrits de tot tipus. El volum ha estat editat en llengua castellana per tal que pugui ser distribuït més enllà dels Països Catalans. Tot i això, conserva extractes dels relats en la seva forma originària amb explicacions perquè el lector es pugui fer una idea de com va arribar la història en el seu temps.

Gabriel Sabrafín no és la primera vegada que s'endinsa en els grans relats de la tradició i història mallorquina, però aquest volum recopilatori és el primer que s'edita amb històries de transfons amorós.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris