nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

La Duma aprova el tractat Start II de reducció d'armes nuclears ofensives

Només el partit comunista s'ha oposat a la ratificació de l'acord amb EUA

Set anys després de la firma del tractat de desarmament, entre russos i nord-americans, Start II, la Duma o cambra baixa del Parlament rus ratificà ahir, per 288 vots a favor i 131 en contra, aquest acord, que permetrà reduir l'arsenal nuclear de Rússia i Estats Units.

Els diputats debateren ahir els pros i els contres del tractat en una llarga sessió a porta tancada. Finalment, només el grup comunista liderat per Guennadi Ziuganov, que té 93 diputats en aquesta cambra de 450 membres, s'oposà a la ratificació de l'acord.

Aquest tractat de desarmament nuclear fou firmat el 1993 pel llavors president dels Estats Units George Bush i el seu homòleg rus Boris Ieltsin. El Senat nord-americà el ratificà a Washington gairebé immediatament, però no resultà tan fàcil a Rússia, ja que la Duma estava formada llavors per majoria comunista i els diputats d'esquerra es negaren sistemàticament durant anys a donar-ne l'aprovació.

Després de les eleccions legislatives del mes de desembre passat, quan el poble rus elegí una majoria liberal a la cambra, la situació ha canviat dràsticament. Els parlamentaris es mostraren majoritàriament favorables a la ratificació de l'Start II, un tractat que reflecteix la reducció de les ogives nuclears múltiples a 3.000 en el cas rus i a 3.500 en l'arsenal dels Estats Units.

En els pròxims mesos Moscou fomentarà la creació d'ogives d'un sol cap per equiparar el potencial atòmic al nord-americà. Els problemes econòmics del país endarreriran sense dubte l'augment de l'arsenal nuclear.

També, el president rus, Vladimir Putin, proposà que el nombre de caps nuclears es redueixi. Putin ha proposat limitar les ogives a 1.500, davant les 2.500 del text actual del tractat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris