algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
23°

Arriba la calma després de conèixer-se que hi haurà una segona volta electoral

Fujimori obtingué el 49'8 per cent dels vots en les presidencials, davant del 40'3 per cent de Toledo

El president peruà, Alberto Fujimori, i l'economista Alejandro Toledo «vetlen les seves armes» polítiques després de confirmar-se ahir que hi haurà una segona volta electoral, a tot estirar el proper 28 de maig.

Fujimori obtingué el 49'8 per cent dels vots en les eleccions presidencials de diumenge passat, enfront del 40'3 per cent de Toledo, fet que obliga a una segona volta perquè la Constitució estableix que el mandatari ha de ser elegit amb, almenys, el 50 per cent dels vots més un.

La Llei electoral peruana estableix que el Jurat Nacional d'Eleccions (JNE) decidirà la data de la segona volta, però assenyala a la vegada que els comicis s'han de realitzar, com a màxim, 60 dies abans del 28 de juliol, dia en què el nou president prengué possessió del càrrec.

El defensor del Poble, Jorge Santistevan, opinà que la nova votació «haurà de ser millor que la primera», i per aconseguir-ho proposà diverses condicions que, segons ell, donarien «legitimitat i credibilitat» al procés.

Segons Santistevan, hi ha d'haver una «efectiva neutralitat de les autoritats, funcionaris i servidors públics; excloure del procés l'ús de recursos de l'Estat, suprimir la publicitat estatal i informar de les despeses que farà cada candidat».

Del seu costat, Toledo va celebrar, davant milers de simpatitzants reunits en una cèntrica plaça de Lima, l'anunci de la segona volta electoral, i va destacar el triomf que per a la democràcia significa aquesta notícia.

«La democràcia acaba de triomfar», va afirmar Toledo, que va anunciar als més de 10.000 partidaris convocats a la plaça San Martín, de Lima, que «aquesta nit comença la campanya per a una segona tornada», mentre els seus enfervorits seguidors corejaven «se sent, se sent, Toledo president» i arengues a la unitat de l'oposició.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris