nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

El jutge confirma que Microsoft violà la llei antimonopoli amb el Windows

El gegant informàtic perdé més de 13 bilions en caure les accions

El jutge Thomas Penfield Jackson confirmà ahir que la multinacional nord-americà Microsoft violà les lleis antimonopoli en la comercialització dels seus sistemes operatius del programa Windows. El veredicte destaca que Microsoft utilitzà la seva posició predominant per monopolitzar el mercat dels navegadors d'internet, segons el text donat ahir a conèixer. L'empresa que presideix Bill Gates pot recórrer el veredicte de Jackson, qui a la seva vegada convocarà una sèrie d'audiències per establir les sancions i la possible solució del cas, i que podria passar per la divisió de Microsoft.

El jutge afirma en el seu veredicte que, encara que no és il·legal tenir un monopoli, ho és utilitzar-lo per imposar-se en el mercat davant de la competència. El jutge Jackson va divulgar ahir el seu veredicte dos dies després que fracassassin les negociacions per arribar a un acord extrajudicial entre els advocats de Microsoft i els fiscals del Departament de Justícia i d'altres 19 Estats que presentaren la demanda antimonopoli.

En el text del veredicte es diu que Microsoft violà la Llei Sherman antimonopoli en mantenir-lo «per mitjans contraris a la competència». S'afegeix que Microsoft violà també aquesta llei en integrar il·legalment el seu navegador d'internet, Explorer, en el sistema operatiu del programa Windows, per la qual cosa l'empresa pot ser demandada. El jutge acceptà 23 de les 26 demandes presentades pels fiscals del Departament de Justícia i dels 19 Estats que s'han personat contra Microsoft.

Mentrestant, Microsoft perdé uns 79.000 milions de dòlars (13'6 bilions de pessetes) de valor en caure les seves accions quasi un 15 per cent. Al tancament de la sessió, els títols de Microsoft baixaren 15'50 dòlars, equivalents a un 14'6 per cent, fins als 90'75, després de negociar-se 116 milions de títols, enfront dels 35 milions que canvien de mà de mitjana en un dia normal.

L'índex Nasdaq, en què cotitzen els títols de les empreses tecnològiques i informàtiques, baixà un 7'64 per cent, mentre que l'índex de valors industrials del Dow Jones pujà 300 punts. Això reflecteix un trasvasament dels inversionistes cap a les empreses tradicionals, davant del descens en el valor de les empreses de la «nova economia» o relacionades amb els negocis d'internet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris