algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

La UE i Àfrica inicien amb dificultats una marxa en comú un segle després

El líder libi Gadafi acusà Europa de ser fidel a la seva «vocació imperialista»

Europa i l'Àfrica emprengueren ahir al Caire, i no sense dificultats, una altra marxa en comú un segle després que el primer d'aquests continents es repartís colonialment el segon en una conferència celebrada a Berlín.

Els presidents de 15 països europeus i 52 d'africans iniciaren el nou tram de camí en una cimera inaugurada en aquesta capital, i en la qual el líder libi, Muamar Gadafi, va sorprendre la resta dels participants amb un discurs incendiari que reflecteix els obstacles que són presents en la senda que es pretén altra vegada compartir. La intervenció de Gadafi, que acusà Europa de romandre fidel a la seva vocació «imperialista», il·lustrà la diferència entre la conferència de la capital egípcia i la celebrada el 1898 en l'alemanya, que suposà el començament de l'era colonial i on els antics colonitzadors no tengueren veu.

«Els europeus es repartiren fa un segle el continent, però avui "ahir" és un dia històric perquè ara s'asseuen amb els africans», havia dit el secretari de l'Organització per a la Unitat Africana (OUA), el tanzà Salem Ahmed Salem, en una intervenció molt elogiada en inaugurar la reunió, primera del seu gènere i que es pretén institucionalitzar. Segons assegurava després el president de la Comissió Europea, l'italià Romano Prodi, la Cimera podria crear «una nova atmosfera» en la relació entre ambdós continents, propers en el geogràfic però distanciats per un abisme d'incomprensió política i desnivell econòmic que s'ha aguditzat en les darreres dècades.

«Fa trenta anys que l'Àfrica retrocedeix respecte a Europa en el seu nivell de desevolupament. No ho oblidem, l'Àfrica és un problema nostre, no dels nord-americans», afegí Prodi durant l'encontre. Pel representant de Política Exterior i de Seguretat de la Unió Europea (UE), l'espanyol Javier Solana, en la nova etapa s'haurien d'evitar tendències «paternalistes» per part de les antigues potències colonials.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris