algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

El Parlament nord-irlandès nomena el primer Govern autònom

Les carteres es repartiren a parts iguals entre nacionalistes i unionistes

93590

El nacionalista Seamus Mallon, número dos del Govern.

La designació de ministres per al Govern de poder compartit és la primera passa en un complex camí que es perllongarà tota la setmana per a l'establiment de l'autonomia a Irlanda del Nord. L'Assemblea nord-irlandesa designà ahir els deu ministres que ocuparan les diferents carteres en el Govern autònom, que seran presidits pel ministre principal, l'unionista David Trimble. Com a «número dos» del Govern i viceministre principal figurarà el nacionalista Seamus Mallon.

Les carteres quedaren repartides a parts iguals entre nacionalistes i unionistes, com estipula l'acord de pau per a l'Ulster: tres per al Partit Unionista de l'Ulster (UUP), tres per al Partit Socialdemòcrata Laborista (SDLP), dos per al Sinn Fein, braç polític de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) i dos per al radical Partit Democràtic Unionista (DUP).

Entre els nous ministres figura el «número dos» del Sinn Fein, Martin McGuinness, designat titular d'Educació. Després del nomenament de ministres, la propera passa per la normalització del territori, que es farà avui, a Londres, quan el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Peter Mandelson, presenti davant el Parlament la legislació necessària per a la transferència de poders a la nova autonomia. Els diputats britànics aprovaran la mesura per via d'urgència i demà la reina Isabel II d'Anglaterra la ratificarà.

Dijous, Mandelson i el ministre d'Afers Exteriors irlandès, David Andrews, es reuniran a primera hora per firmar un nou acord que estableixi la creació del Consell Anglo-irlandès, una institució en la qual estaran representades totes les regions de les illes britàniques, i una conferència intergovernamental entre Irlanda i el Regne Unit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris