cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

La colònia s'enfronta a una setmana crucial, amb la creació del seu primer Govern

Després de l'acord unionista, les pressions se centren en el Sinn Fein

Irlanda del Nord viurà des de demà una setmana de canvis històrics, amb la creació del seu primer Govern intercomunitari i semiautònom, punt clau del procés de pau desbloquejat dissabte després de mesos d'incertesa pel Partit Unionista de l'Ulster (UUP) de David Trimble, i en el qual les pressions se centren ara de nou en el camp republicà.

Després de la renúncia de l'UUP a exigir el desarmament de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) com a condició prèvia a l'entrada del Sinn Fein en el Govern autònom, republicans i unionistes dirigiran junts a partir d'aquesta setmana el Govern nord-irlandès, després de 30 anys de conflicte i 3.500 morts.

Una vegada aixecat l'obstacle que bloquejava l'aplicació de l'Acord d'Stormont del 1999, Trimble, premi Nobel de la Pau, es convertirà en el primer cap de Govern d'un Ulster pacificat, després que, avui, l'Assemblea local designi els deu ministres de l'Executiu.

El Sinn Fein tindrà dos representants, entre ells el seu «número dos», Martin McGuinness, sospitós d'haver pertangut a l'IRA i convertit ara en símbol de l'avanç cap a la pau del grup armat. El gabinet estarà dirigit per David Trimble i un viceprimer ministre, probablement el catòlic moderat Seamus Mallon; aquest Govern mixt assumirà formalment les seves funcions dijous que ve, una vegada que el Parlament britànic li hagi delegat àmplies prerrogatives en els àmbits econòmic, agrícola o de transports.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris