algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
14°

Els protestants accepten un Govern amb el Sinn Fein a Irlanda del Nord

Trimble amenaça de dimitir si l'IRA no es desarma abans del febrer

101314

David Trimble, líder de l'UPP, ha amenaçat de dimitir.

El principal partit protestant de l'Ulster (UUP) obrí ahir el camí a una nova era compartint el poder amb els catòlics en un territori pacificat, condicionant-la al fet que l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) comenci el seu desarmament en un termini de dos mesos. El seu líder, David Trimble, també es comprometé a renunciar el proper mes de febrer si l'IRA no fa una primera passa cap al desarmament.

Durant una votació crucial en la història del conflicte nord-irlandès, el Consell Superior del Partit Unionista de l'Ulster (UUP) acceptà amb una majoria del 58 per cent l'aplicació de l'acord de pau de l'abril, conclòs el 1998, que no preveu un desarmament previ de l'IRA.

Així, anul·là una exigència que ha paralitzat el procés de pau des de fa 18 mesos. Aquesta majoria "encara que no sigui massiva" autoritza ara el líder del partit del primer ministre del territori, David Trimble, a continuar avançant, i Irlanda del Nord a disposar d'aquí a de cinc dies d'un primer Govern interconfessional semiautònom. Tot anirà molt ràpid des d'ara. L'assemblea local semiautònoma designarà demà els deu ministres de l'Executiu mixt local, que inclou dos membres del Sinn Fein, entre ells el número dos del moviment, Martin McGuinness que, en el passat, complí una pena de presó perquè pertangué a l'IRA.

Del seu costat, Gerry Adams, el líder del Sinn Fein, el braç polític de l'IRA, afirmà ahir que estava descontent per les condicions posades per l'UUP per a la creació d'un Govern que inclogui els catòlics. «Si les informacions (sobre les condicions posades per l'UUP) són exactes, estaríem llavors fora dels termes» de l'acord tancat a mitjan novembre sota la protecció del mediador nord-americà George Mitchell, advertí Adams a Belfast.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris