cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Una comissió acusa l'Exèrcit indonesi de cometre crims de guerra a Aceh

L'illa lluita per constituir un estat islàmic independent des de fa 23 anys

La Comissió Independent per a la Investigació de la Violència a Aceh acusà ahir l'Exèrcit indonesi de cometre «crims de guerra» en aquesta regió del nord de Sumatra, mentre el president de l'Estat, Abdurrahman Wahid, reiterava la seva negativa a imposar-hi la llei marcial. Marzuki Darusman, fiscal general de l'Estat, declarà ahir que, abans d'iniciar el seu viatge a l'Orient Mitjà, el president d'Indonèsia advertí la Comissió Especial del Parlament que investiga els abusos dels drets humans que l'«aplicació de la llei marcial a Aceh només contribuirà a empitjorar la situació». Les Forces Armades afirmen que la violència dels secessionistes a Aceh augmenta de forma alarmant i exigeixen al Govern l'aplicació immediata de la llei d'emergència.

Mentrestant, la Comissió Independent per a la Investigació de la Violència a Aceh, establerta el juliol passat per l'expresident Iusuf Habibie, féu públic ahir un document elaborat d'acord a les indagacions realitzades pels seus 27 membres.

El text assegura que les tropes indonèsies, complint ordres dels seus superiors, són responsables de «crims de guerra» a Aceh des de finals de la dècada dels 80 fins al 1998, any en què es posà fi a les operacions militars contra els separatistes de la regió. La Comissió del Parlament per a la violència a Aceh indicà dimarts que citarà a declarar l'expresident Suharto i el general Wiranto i ministre d'Interior.

Organitzacions pro drets humans, tant locals com internacionals, calculen que almanco 2.000 persones moriren durant les operacions de l'Exèrcit contra els nuclis separatistes entre 1989 i 1993. Els independentistes d'Aceh, que emprengueren la seva lluita fa 23 anys, persegueixen convertir aquest antic sultanat ric en recursos naturals en un Estat islàmic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris