algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

Jaume Mir honora el dinamiter Antoni Coll, «exemple de coratge i heroïcitat»

L'escultor retorna la figura del felanitxer republicà que morí en la defensa de Madrid

71354

Una imatge presa de l'esbós realitzat per Mir, en què es representa un jove i atlètic Antoni Coll en el moment de llançar la bomba als tancs.

Encara que oblidat, Antoni Coll és una de les figures més emblemàtiques de la Guerra Civil. No en va les accions d'aquest felanitxer li valgueren transcendir com a mite: fou el primer dinamiter anticarrista, i els seus mèrits es corresponen amb els dos tancs franquistes que féu esclatar a Madrid el novembre de 1936. Coll els sorprengué amb les bombes de mà que els col·locà directament, i la mort el sorprengué a ell en intentar l'acció amb un tercer tanc. La seva heroïcitat bé valgué que l'antiga Carrera de San Jerónimo de Madrid fos convertida en Carrera d'Antonio Coll i que el seu amic Jaume Mir, també felanitxer, s'engresqui a homenatjar-lo amb una escultura.

Mir digué a Diari de Balears que «el president Negrín li dedicà un discurs en què el presentava com a jove heroi que havia sacrificat la seva vida per la pàtria. El posà com exemplificació dels ideals de democràcia i llibertat. Jo destacaria més el coratge que la llibertat. Els seus eren actes suïcides, actes de joventut impetuosa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris