cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Els estats membres es comprometen a reduir un 10% l'armament

L'acord, que no inclou les armes nuclears, l'incompleix en l'actualitat Rússia

77768

Vista general de la firma de l'acord FCE.

Un total de 30 estats, entre els quals els Estats Units i Rússia, firmaren ahir a Istanbul un tractat històric per reduir les forces armades a Europa, encara que Moscou ja l'incompleix amb la guerra que fa a Txetxènia. A més, el president d'EUA, Bill Clinton, anuncià que no presentarà l'acord a una eventual ratificació fins que Moscou no respecti les seves clàusules.

El tractat Forces Convencionals a Europa (FCE), firmat en el marc més ample d'una Cimera de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), redueix en aproximadament un 10 per cent el nivell d'armament no-nuclear, afirmaren responsables militars. La firma d'aquest acord històric només fou possible després d'un compromís difícil sobre la declaració final de l'encontre.

El text obliga Moscou a reconèixer que aquesta organització pot jugar un paper en la recerca d'una solució negociada al conflicte txetxè. No obstant això, els occidentals reconegueren que no havien aconseguit de Moscou res més que una concessió mínima. L'encontre d'Istanbul fou dominat des de la seva obertura el passat dijous pel desacord sobre la guerra de Txetxènia, amb Rússia rebutjant totes les crítiques d'Occident sobre la utilització desproporcionada de la força. En la seva ofensiva contra els independentistes txetxens, Rússia sobrepassa ja els límits autoritzats pel tractat, però prometé tornar el més prest possible als nivells permesos.

El compromís sobre les Forces Convencionals ha estat renegociat per fixar els límits per estats i per regions, en lloc de per blocs com estava des del 1990, en acabar la guerra freda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris