algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Neix amb «Les utopies esvaïdes» una nova col·lecció d'assaig divulgatiu

El treball de Miquel Payeras sobre la transició obre «Els Ullals», d'Edicions Cort

95064

Sebastià Serra, Miquel Payeras i Joana Serra, representat de Cort Edicions.

Assumint «un compromís amb el país, l'esperit científic i el rigor», i amb la intenció d'«editar llibres que interessin la nostra gent», el segell Edicions Cort ha tret a llum la nova col·lecció d'assaig divulgatiu «Els Ullals». Passa endavant en l'expansió d'una casa editorial que, fins al moment, s'havia dedicat a la publicació de títols de literatura per infants i joves, la col·lecció s'inaugura amb Les utopies esvaïdes, una «crònica política de la transició democràtica a les Illes Balears», i en la qual el seu autor, el periodista Miquel Payeras, fa una panoràmica dels personatges i els esdeveniments que marcaren el període de 1974 a 1978.

El volum, dissenyat per convidar a una lectura àgil i il·lustrat amb nombroses imatges fotogràfiques de l'època, és una aproximació al període des de gairebé tots els àmbits polítics possibles. Les utopies esvaïdes s'inicia el 1974, quan tot comença a canviar, i acaba amb la constitució del Consell General Interinsular, el juliol de 1978, la primera institució d'autogovern de les Illes Balears. En aquests cinc anys les utopies polítiques que es defensaven el 1974 "«tots els partits pensaven que les propostes dels altres eren utòpiques», assenyalà Payeras" s'aniran esvaïnt a poc a poc, davant de l'emergent realitat política democràtica que s'evidenciarà amb les primeres eleccions de juny de 1977, com a desembocadura d'un panorama presidit per tres grans corrents ideològics i polítics: l'oberturisme importat de Madrid de la mà de Josep Melià; l'esquerra clandestina, que reclamava el trencament democràtic; i el búnquer del Moviment.

Les utopies esvaïdes, que anirà seguit d'un estudi de Pere Ferrer sobre la figura de Joan March i de la reedició de la Guia de Balears de Pere d'Alcàntara Penya, marca les línies del que serà la col·lecció: conformada per voluminosos assaigs divulgatius, «Els ullals» pretén esdevenir un servei «a la nostra llengua, la nostra gent, el nostre poble i la nostra cultura». És per això que la presentació del llibre de Payeras, encara no datada, s'acompanyarà d'una taula rodona on alguns dels personatges que protagonitzaren aquella època trauran a llum les seves reflexions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris