cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Els enigmes del vol 990 d'EgyptAir

Els egipcis rebutgen que el copilot suplent fos el causant directe de la catàstrofe

Algunes de les especulacions que es manegen pels mitjans nord-americans respecte de les causes de la tragèdia del vol 990 d'EgyptAir "que es precipità a la mar el 31 d'octubre passat , fet que provocà la mort dels 217 ocupants" són incorrectes, segons explicà ahir l'ambaixador egipci als EUA. «Una part del que s'ha dit és clarament incorrecte», digué Nabil Fahmi en el programa de Larry King, de la televisió CNN. «Fins i tot part de la informació que és correcta és incompleta», afegí.

Fahmi parlà mentre un equip d'experts egipcis agafaven un vol cap als Estats Units per analitzar les cintes de les converses a la cabina i la informació del vol enregistrades per les caixes negres, les anàlisis de les quals han generat un gran nombre de contradiccions entre els investigadors americans i egipcis. L'ambaixador explicà ahir a la televisió NBC que «els egipcis estam enfadats per la manera en què s'ha duit la investigació de l'accident del Boeing d'EgyptAir», i denuncià les filtracions i les especulacions entorn de les indagacions. «Abans de res és necessari ser prudents i seriosos, i tenir en compte les famílies egípcies implicades».

L'ambaixador negà que la frase atribuïda a Gamil El Battouti, un dels copilots («és la meva decisió. Pos el meu destí en mans de Déu»), fos un senyal de suïcidi («si és que la va dir», advertí). La frase va ser pronunciada instants abans que l'avió s'estavellàs contra l'oceà Atlàntic, segons les gravacions de la cabina. En aquest sentit, l'ambaixador digué que «no crec que sigui apropiat comentar-ne els continguts o especular fins que la investigació acabi».

Els experts es troben dividits sobre el significat de la frase del copilot. Els investigadors de l'Oficina Nacional per a la Seguretat en els Transports, l'NTSB, estaven tan convençuts que la pregària implicava la determinació per part d'un copilot de relleu de provocar la tragèdia, que anunciaren que entregaven la investigació al Buró Federal d'Investigacions (FBI). Però les autoritats egípcies rebutjaren per complet aquesta proposta, i un funcionari d'EgyptAir consultat per l'agència francesa AFP digué que «els investigadors nord-americans han tret conclusions massa aviat». Pel fet que el vol 990 va caure en aigües internacionals, a uns 100 quilòmetres de l'illa de Nantucket, de Massachusetts, els EUA no tenen el control absolut de les investigacions. Tot i així, Egipte ha convingut que siguin els americans els qui duguin la investigació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris