cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Rússia accepta que l'OSCE cerqui una solució política a la guerra de Txetxènia

Així, avui es firmarà la carta de seguretat i la declaració final de la Cimera

73600

Foto de la reunió entre Boris Ieltsin i Bill Clinton.

Els Estats Units i els principals països europeus aconseguiren un acord amb Rússia perquè l'OSCE pugui començar a cercar una solució política a Txetxènia, fet que desbloquejà dos dels principals documents d'aquesta cimera: la nova carta de seguretat europea i la declaració final. L'acord s'aconseguí després que el primer dia de la Cimera de l'OSCE, que se celebra a Istanbul, registràs una opinió generalitzada contra Rússia pels mètodes que utilitza per combatre els rebels txetxens.

La nova Carta de seguretat europea es firmarà avui, després que Rússia acceptàs ahir que s'inclogués el principi que l'OSCE ha de poder actuar en conflictes interns, assenyalà la secretària d'Estat nord-americana, Madeleine Albright. «Tenim el que volíem: s'ha acceptat que a l'OSCE li correspon tractar de conflictes civils», indicà Albright en una conferència de premsa. L'acord rus significà que, finalment, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) aconseguís un acord sobre el fet que «els conflictes dins un país que amenacen de traspassar les seves fronteres són assumpte de tots», afegí Albright. «Aquest llenguatge està incorporat a la Carta», afirmà la secretària d'Estat, que considerà que es tracta d'«una passa important» cap a la creació d'eines que permetin ajudar els països «a debatre els conflictes interns que s'estan fent més freqüents».

La possibilitat d'un acord va ser suggerida al matí pel president Bill Clinton després de la seva reunió amb Boris Ieltsin, quan avançà que «estic segur que veurem qualque progrés "sobre Txetxènia" abans de marxar». Les negociacions es dugueren a terme entre els ministres d'Exteriors dels EUA, Alemanya, Regne Unit, França i Itàlia, que aconseguiren el canvi d'actitud de Moscou.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris