algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Els líders d'Iberoamèrica demanen a Castro la democratització de Cuba

El president de l'illa caribenya qualificà els dissidents d'«oposició virtual»

Líders iberoamericans demanaren ahir de matinada, en la clausura de la IX Cimera que els reuneix, al president cubà, Fidel Castro, una obertura política en l'illa, de manera més o menys implícita. El missatge més contundent fou expressat pel president Ernesto Zedillo de México, l'únic país llatinoamericà que mai no rompé relacions amb Cuba. Zedillo afirmà que «la democràcia també és necessària per preservar i enfortir la soberania nacional».

Els presidents de Portugal, Jorge Sampaio, i de Brasil, Fernando Henrique Cardoso, recordaren a Castro la declaració de Viña del Mar, que ell firmà el 1996, i consagra la democràcia i el pluralisme com a bases de la unió iberoamericana. El cap de l'Estat espanyol, Joan Carles de Borbó, es pronuncià en la mateixa línia i demanà que «Cuba s'obri a Cuba», en referència a la reconciliació entre dissidents i revolucionaris.

Fidel Castro rebutjà les recomacions, en fer referència als consells rebuts per Cuba després de la caiguda de la Unió Soviètica, perquè abandonàs «els camins de la Revolució i el socialisme». «Però nosaltres pensàvem diferent, escoltàvem educadament els seus consells amb el somriure de la Gioconda i la bíblica paciència de Job», afegí. Castro conclogué amb el seu llegendari «Fins a la victòria sempre!». Més tard, Castro qualificà els dissidents, que li llevaren protagonisme a l'inici de la Cimera, com a «oposició virtual».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris