algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

L'IRA accepta negociar com i quan es desarmarà i desblocarà el procés de pau

Els ultraprotestants admeten que s'ha progressat amb el comunicat dels nacionalistes

71150

L'IRA ha acceptat negociar el desarmament.

L'IRA va fer una passa decisiva cap a la instauració de la pau a Irlanda del Nord, ja que acceptà ahir per primera vegada iniciar discussions sobre les modalitats del seu desarmament. En un comunicat que va ser acollit favorablement pels dirigents protestants i pel Govern britànic, l'IRA va fer la passa històrica que tots esperaven: va prometre nomenar un representant per tal que negociï en nom seu a la comissió oficial encarregada de supervisar el desarmament dels paramilitars de la província britànica.

El nomenament efectiu es realitzarà poc després de «la constitució d'un govern local» nord-irlandès que reunirà per primera vegada catòlics i protestants, precisà el text de l'IRA firmat amb el pseudònim P. O'Neill. En altres paraules, tot d'una que els dos representants del Sinn Fein, l'ala política de l'IRA, hagin assumit les seves carteres ministerials. L'IRA afegí que dóna suport «sense equívocs» a la «recerca de la pau» i les «orientacions preses» pel Sinn Fein.

Aquest comunicat és una de les peces essencials del dispositiu negociat durant deu setmanes pels partits polítics nord-irlandesos per sortir d'un any i mig d'estancament en l'aplicació de l'acord de pau de l'abril de 1998. També representa una revolució per a l'IRA que, després de 30 anys de lluita armada per expulsar els britànics d'Irlanda del Nord, s'hagi unit a l'acord de pau, per rebutjar la «rendició», que s'hauria convertit en un desarmament supeditat a les condicions dels protestants.

La declaració de l'IRA va ser rebuda favorablement en els rangs del principal partit protestant, l'UUP, que acceptà dimarts el compromís elaborat per desblocar el procés de pau. «És important dissipar els equívocs. Hem progressat amb aquesta declaració», afirmà el portaveu del partit, Ken Maginnis.

Blair en parla a la cambra britànica

El primer ministre britànic, Tony Blair, destacà la valentia demostrada aquesta setmana pels partits polítics nord-irlandesos per salvar el procés de pau. Hauríem d'estar orgullosos que hi hagi polítics valents a Irlanda del Nord, preparats per oblidar el passat en un esforç per donar als seus nins el futur que desitgen», digué Blair en la reobertura del Parlament després de conèixer-se la declaració de l'IRA.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris