algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 16°
21°

Els líders iberoamericans fan grans proclames de llibertat a l'Havana

S'hi féu una referència directa a la Helms-Burton aplicada per EUA contra Sol-Meliá

Els caps d'Estat i de Govern llatinoamericans aprovaren ahir la declaració de l'Havana que condemna la utlització de lleis extraterritorials que infringeixin el Dret Internacional, demana a EUA la suspensió de la Llei Helms Burton i advoca per enfortir les institucions democràtiques, el pluralisme polític, l'Estat de Dret i el respecte als Drets Humans i llibertats fonamentals.

Segons el text, la utilització de lleis d'estraterritorialitat «constitueix una violació dels principis que regeixen la convivència internacional, debiliten el multilaterisme i són contraris a l'esperit de cooperació i amistat que deu regir entre els nostres pobles». En la discussió sobre la redacció de la Declaració, Espanya mantingué sempre l'existència de la diferència entre l'extraterritorialitat d'un acte unilateral possible i la possible excepció al Dret Penal Internacional, que està permesa i emparada pel Dret Internacional.

Pel que fa a la Llei Helms Burton, en concret, el document "aprovat prèviament pels ministres d'Afers Exteriors" condemna la normativa i demana a Estats Units la seva suspensió. EUA plantejà novament el debat sobre aquesta normativa el passat 11 d'agost quan obrí un expedient sancionador a Sol Meliá en l'aplicació de la Llei Helms-Burton.

A mes, complint el mandat de la Cimera de Porto, la Declaració aprovà la constitució de la Secretaria de Cooperació Iberoamericana, un organisme regulador entre cimera i cimera. Els seus estatuts i el seu protocol foren aprovats primer pels ministres d'Exteriors i ratificats després pels caps d'Estat i de Govern.

Es decidí que la seu d'aquesta Secretaria Permanent s'estableixi a Madrid per raons de comunicació i d'operativitat i al capdavant, en qualitat de secretari de Cooperació Iberoamericà, estarà l'ambaxador mexicà, Jorge Alberto Lozoya. La seva principal tasca serà la de preparar les cimeres que se celebraran, previsiblement, amb una freqüència bianual.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris