cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

El Grup Serra recupera «Die Balearen»

Lluís Salvador va recórrer les Illes i les seves costes amb la finalitat de recollir-ne dades i informació

77736

D'esquerra a dreta, Pere Bonnín, Josep Moll, Pere A. Serra i Guillem Frontera.

En 'només' vint-i-quatre anys, l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria va enllestir una obra magna, Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Les Balears descrites per la paraula i el gravat), un estudi sobre les Illes "des de Formentera a Mallorca" que tracta tots els aspectes geogràfics, econòmics, socials i culturals que concorrien a les Balears de la segona meitat del segle XIX.

D'incògnit, Lluís Salvador va arribar a Mallorca el 1867 amb la intenció d'escriure un llibre sobre els escarabats. La visita durà tres mesos però ja va començar a redactar els llibres sobre Eivissa i Formentera i sobre Menorca. Va tornar el 1871 amb la intenció de continuar les seves investigacions, investigacions que foren ben fecundes.

L'Arxiduc, una ànima curiosa, va dedicar bona part del seu temps a recórrer, detingudament, les Illes i les seves costes amb la finalitat de recollir-ne, personalment, dades i informació. Per a la recerca va emprar les Tabulae Ludouicianae, qüestionari metodològic que elaborà ell i que abastava tots els aspectes de què tractava l'obra. Les tabulae foren omplides pels seus col·laboradors illencs, de tal manera que la seva invetigació personal va ampliar-se amb la tasca d'aquests erudits, entre els quals va destacar Francesc Manuel de los Herreros, secretari personal seu a Mallorca.

A l'hora d'il·lustrar l'obra, l'Arxiduc plasmà, mitjançant el dibuix a la ploma, els paisatge, l'arquitectura, els costums,... de tots els indrets que visitava. De fet, segons comenta Pere Bonnín, un dels traductors, «tenia la mà trencada per reproduir en dibuixos els paisatges que més l'impressionaven».

Die Balearen estava estructurada en quatre llibres, numerats de l'u al quatre, i dedicats, respectivament, a Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca. Cada llibre, el dividí en dues parts: la primera, dedicada a fer una descripció general de l'illa en qüestió i, la segona, destinada a tractar, de forma més detallada, els diferents pobles i zones. La primera edició, en alemany i anònima, es va estampar a Leipzig. L'obra es va publicar en set volums, que foren distribuïts en nou toms, atès que els volums tercer i cinquè tenien dues meitats. Se'n tiraren cent exemplars, que no es posaren a la venda, ja que l'autor els regalà als seus amics. El 1897 aparegué la versió reduïda i signada, que va despertar, des del principi, un gran interès en les Illes... però hi havia la dificultat de l'idioma i el reduït nombre d'exemplars.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris