cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Berlín recorda la caiguda del Mur de la Vergonya deu anys després

Kohl, Bush i Gorbatxov analitzaren el moment que canvià la vida a milions d'europeus

69282

Ahir hi va haver festa grossa a Berlín.

Deu anys després de la caiguda del Mur de Berlín, homes d'Estat i protagonistes de l'històric esdeveniment es retrobaren en una capital que s'esforça, tot i el grisenc novembre, a atorgar a aquesta commemoració una atmosfera de festa popular. A la plaça de París, davant la porta de Brandemburg, símbol de l'antiga divisió de la ciutat, les dues principals cadenes de televisió pública, ARD i ZDF, instal·laren estudis per a l'ocasió, al costat d'un gran envelat transparent en el qual tocaren 165 violoncel·listes i una vintena de contrabaixos. Sota la direcció del violoncel·lista rus Matislav Rostropòvitx, aquests joves músics arribats de tot Europa interpretaren obres de Bach i de Villalobos. Rostropòvitx interpretà espontàniament fa una dècada una fuga de Bach davant el Mur, mentre la multitud es dirigia alegre a l'oest.

La plaça era ahir plena d'antenes d'altres televisions procedents de la resta del món. Els tres homes clau de l'obertura del Mur de la Vergonya, l'excap de l'Estat soviètic Mikhaïl Gorbatxov, molt ovacionat pel públic, l'expresident dels Estats Units George Bush i el canceller alemany Helmut Kohl intervingueren a primera hora de l'horabaixa en la tribuna del Bundestag, cambra baixa del Parlament. També pujaren a la tribuna l'actual canceller, Gerhard Schröder, i un alemany de l'est, Joachim Gauck, elegit en representació del moviment de ciutadans de l'ex-RDA (República Democràtica Alemanya).

L'excanceller alemany Helmut Kohl afirmà que, «després de la catàstrofe de dues guerres mundials i els vergonyosos actes comesos en el nostre nom, nosaltres els alemanys hem pogut experimentar una gran felicitat a final del segle». L'expresident dels Estats Units George Bush, «en veure per televisió els grups d'alemanys sobre la barrera, vaig pensar que era una visió surrealista, vaig pensar que Dalí ho havia pintat... el dic havia estat romput i la llibertat queia literalment en cascada sobre el Mur».

Finalment, l'expresident soviètic Mikhaïl Gorbatxov va afirmar que «quan em demana algú qui fou l'heroi principal en la reunificació d'Alemanya "Bush, Gorbatxov, Kohl o un altre" sempre dic, els pobles alemany i rus». «Hi ha alguns corrents subterranis en les vostres vides que simplement no entenc... És estrany que les persones del lideratge d'Alemanya Oriental que fa 10 anys llevaren el Mur siguin sentenciades ara a presó», criticà. Gorbatxov es referia a la confirmació ahir de la pena de 6 anys de presó per al darrer dels caps de l'Estat comunista de l'RDA, Egon Krenz, que responsabilitza el poder polític dels trets efectuats a la frontera interalemanya contra els fugitius.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris