algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

La Justícia americana acusa Microsoft de monopoli del programa Windows

Gates apel·la al veredicte que suposa el final del domini indiscutible del seu sistema operatiu

82348

Els col·laboradors de la fiscal general dels EUA, Janet Reno (al darrer pla de la imatge superior) no amagaren la seva satisfacció.

El grup informàtic de Bill Gates, Microsoft, ha estat acusat per la Justícia nord-americana de tenir una posició de monopoli amb el seu sistema operatiu Windows, el cor dels ordinadors personals. A les seves conclusions preliminars, el jutge Thomas Jackson estimà que «el grup Microsoft té una posició dominant de monopoli» en el mercat de les computadores personals, és a dir, amb un domini total dels consumidors amb el seu programa Windows».

Aquesta simple conclusió del judici iniciat fa més d'un any suposa una amenaça sobre el poderós grup Microsoft, encara que Bill Gates expressà que té confiança en un nou pronunciament favorable: «La integritat del grup serà mantinguda» tot i el veredicte del jutge, que pot no tenir res a veure amb el veredicte final, que no és esperat abans del primer trimestre del 2000. Del costat de l'acusació, és a dir, del Govern nord-americà, la satisfacció era total. «És un gran dia per al consumidor nord-americà», declarà Janet Reno, fiscal general (secretària de Justícia) dels EUA. Al seu costat, Joel Klein, director de l'oficina anti-trust del Departament de Justícia, es mostrava victoriós. «El jutge resolgué en el sentit de les nostres acusacions, és a dir, que Microsoft és un monopoli i aplicà massivament pràctiques que no permetien la competència i perjudicaren la innovació i limitaren l'elecció dels consumidors», declarà Klein.

Els 19 Estats nord-americans que s'associaren amb el Govern en la demanda contra el gegant informàtic també cantaven victòria. El seu portaveu, el fiscal de l'Estat d'Iowa (centre), Tom Miller, subratllà el seu «reconeixement davant la decisió judicial. Per arribar a les seves conclusions, el jutge Jackson argumentà que la dominació de Microsoft en les computadores per al gran públic no deixava lloc per a una competència sana.

La quota de mercat de Microsoft, «extremadament àmplia i estable», ofega aquesta competència, afirmà el jutge, perquè els programes Windows equipen «almenys el 95 per cent» dels ordinadors personals venuts durant aquests darrers dos anys. Tota vegada que demostrà el monopoli, el jutge denuncià els «obstacles» col·locats contra els competidors, com Netscape. Pel jutge, «la part del mercat liderada per Microsoft impedia als fabricants de sistemes d'explotació diferent de Windows abastar una demanda significativa de part dels consumidors». Aquesta situació no canviaria si «Microsoft mantingués els seus preus a nivells substancialment més elevats que els de la competència».

Però en les conclusions, el grup Microsoft té alguns arguments al seu favor. En efecte, el jutge Jackson estimà «possible per a Microsoft entregar una versió de Windows 98 que no doni la possibilitat de navegar en la xarxa» Internet, és a dir, que el consumidor tendria la possibilitat d'elegir un programa que no sigui fabricat per Microsoft per accedir a Internet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris