cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Els australians decidiran si continuen sent una monarquia o si prefereixen la república

Els partidaris de mantenir Isabel II com a cap d'Estat són 6 punts per sobre dels reformadors

Monàrquics i republicans varen donar ahir un darrer impuls a les seves campanyes en vigília del referèndum en el qual els australians decidiran, 98 anys després d'haver aconseguit la independència, si desitgen enterrar la monarquia britànica i escollir com a cap d'Estat un president.

Els darrers sondeigs, igual que tots els realitzats des del començament de la campanya, concedeixen avantatge als monàrquics, no només perquè la majoria de la població prefereix el sistema existent, ni perquè la república no sigui una aspiració a llarg termini, sinó perquè l'alternativa proposada ara no està gaire clara. Encara que els monàrquics han perdut una mica de força en els darrers dies i el nombre d'indecisos és important, si les enquestes encerten, el «no» a la república podria aconseguir el 47 per cent dels vots, davant del 41 per cent a què pot aspirar el «sí».

L'aprovació de la reforma constitucional sembla complicada, no només perquè les propostes en referèndum fracassen tradicionalment a Austràlia, sinó perquè, a més de la majoria en l'àmbit nacional, necessita la majoria en quatre dels sis estats del país. El primer ministre, John Howard, molt difuminat durant tota la campanya, multiplicà ahir les seves aparicions en públic per tal de reiterar la seva oposició al canvi de règim, ja que, en la seva opinió, l'alternativa proposada no està suficientment definida.

Segons el text de l'esmena constitucional, Austràlia substituirà la monarquia britànica per un president nomenat en el Parlament, cosa que ha generat polèmica en alguns sectors republicans, que preferirien que el cap d'Estat fos elegit per sufragi universal. Aquesta circumstància podria dur molts de republicans a votar «no» a la reforma per estar en desacord amb el model proposat. De fet, els sondeigs de vot contrasten amb les enquestes sobre qüestions polítiques de fons, que revelen en els australians un clar sentiment republicà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris