algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Les Balears de principi de segle prenen relleu amb l'obra de Salvany

Les imatges estereoscòpiques del català es mostren a la torre dels Enagistes

96566

Imatge de Portopí a començament de segle.

El claustre de Sant Francesc de Maó, vaques pasturant a prop des Castell, el port de Ciutadella, la creu de terme d'Alcúdia, l'interior del Santuari de Lluc, la cala Sant Vicenç, l'interior de les coves del Drac. Tot plegat, elements i paisatges que encara avui, quan són a punt de complir un segle, prenen relleu en imatges realitzades amb cura i precisió pel polifacètic Josep Salvany en els seus viatges a Mallorca i Menorca. Es tracta de fotografies estereoscòpiques, imatges nascudes de l'interès d'aquest cirurgià, geòleg i arqueòleg pels efectes tridimensionals que la fotografia possibilitava, i que ara es poden veure fins al pròxim dia 12, gràcies a la gestió de l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra i a la manacorina torre dels Enagistes.

Amb el suport dels consells de Mallorca i Menorca, l'exposició aplega una selecció d'imatges del fons Josep Salvany custodiat a la Biblioteca de Catalunya, conformat per unes deu mil imatges sobre plaques estereoscòpiques. La peculiaritat de les imatges salta a la vista: la investigació de Salvany es comsumà amb l'obtenció de fotografies en què, malgrat la bidimensionalitat, l'espectador pot apreciar el volum i la profunditat dels objectes, com també la distància entre si.

Basada fonamentalment en la presa d'imatges des de dos punts de vista diferents, amb una separació horitzontal entre ells d'aproximadament 63 mil·límetres "la distància interocular dels humans", la fotografia estereoscòpica necessita per a la seva correcta apreciació uns visors especials de dues imatges lleugerament desplaçades perquè el cervell de l'espectador les fusioni i barregi, i s'obtengui l'efecte volumètric.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris