nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Imatges que documenten un segle de Palma

L'Ajuntament afronta la informatització i classificació del fons de l'arxiu fotogràfic municipal

Amb la intenció de posar a l'abast de curiosos i investigadors el llegat documental de tot un segle, l'equip d'arxivers de can Oms ha afrontat la informatització de tot el fons fotogràfic municipal. El procés, lent i laboriós, afectarà un conjunt integrat per prop de 2.000 imatges, recopilades amb l'ajuda del cronista municipal i catalogades com a passa prèvia a la seva informatització.

El llegat, conegut durant anys amb el nom de «Archivo fotográfico de Palma retrospectiva y de información gráfica», es començà a configurar als anys 40, gràcies a l'impuls de recopilació del llavors cronista municipal de Palma Joan Muntaner. La recollida de fotografies, que es perllongà fins a la dècada dels 70, obeïa a finalitats molt concretes: es tractava de reunir tot el material gràfic existent per tal de resseguir la transformació urbanística de la ciutat, permetent al mateix temps la pervivència en la memòria de cases senyorials o edificis emblemàtics que havien desaparegut de la fesomia de la ciutat, i dels quals calia tenir constància.

Segons explicà la regidora de Cultura de Cort, Carme Feliu, la recopilació es realitzà des del principi recorrent als professionals o aficionats a la fotografia de la ciutat. A partir d'aquí, s'anaren adquirint imatges realitzades per diversos fotògrafs de gran anomenada a la història de Palma, com és el cas de Castell, Vila o Escales, que generalment feien donació de les imatges positivades. Fins i tot, explicà l'arxivera Margalida Pujals, «la història de la recopilació es pot resseguir en les memòries de Secretaria de Cort, on any rere any es deixa constància dels modests pressuposts que l'Ajuntament destinava a la compra de fotografies».

Presència imprescindible en la història del llegat és la del cronista municipal, que féu possibles descripcions precises i encertades dels personatges i esdeveniments que immortalitza cadascuna de les imatges. Aquesta tasca, que exercí amb entrega Jaume Muntaner, ha estat també assumida per l'actual cronista de Palma, Antoni Puente, a qui Feliu volgué destacar com a vertader artífex d'aquestes actuacions: «tot és gràcies a ell. S'ha agafat la tasca posant-hi cos i ànima, com un amor personal».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris