muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

El Consell de Ministres guardona Pere A. Serra amb la Gran Creu d'Alfons X el Savi

La distinció és un reconeixement a la trajectòria del periodista, editor i escriptor

66008

Pere Antoni Serra i Bauçà.

El Consell de Ministres va fer ahir pública la decisió de concedir la Gran Creu d'Alfons X El Savi, la màxima distinció de l'Estat espanyol, a Pere A. Serra, com a reconeixement a la seva trajectòria com a editor, escriptor i periodista. La distinció és la resposta a la petició efectuada al Consell per part de les institucions mallorquines i de la Generalitat de Catalunya, que sol·licitaren que es reconegués la tasca de Serra amb aquesta rellevant valoració.

Nascut a Sóller l'any 1928, Pere Antoni Serra Bauçà es llicencià en ciències de la informació a l'Ateneu de Barcelona, l'any 1951. S'inicià com a periodista en el diari Baleares, i hi treballà com a col·laborador fins a 1957. L'any 1953 fundà l'editorial Atlante, des d'on va promoure la difusió de les llengües castellana i catalana. Allí edità les primeres obres premiades en els Ciutat de Palma, a més d'algunes obres rellevants, com la traducció al català de La família de Pasqual Duarte, de Cela; la primera edició en castellà de Bearn, de Llorenç Villalonga; o El vol de l'alosa el 1973.

En el vessant periodístic ha dirigit i fundat les publicacions Mallorca Deportiva, Fiesta Deportiva, Holiday en Mallorca i Mallorca Magazin; i els diaris Majorca Daily Bulletin i Iberian Daily Sun. Ha estat director d'Ultima Hora i de Baleares, i és editor del setmanari Sóller des de 1979. L'any 1996 va promoure la transformació de Baleares en Diari de Balears, primer diari en català de les Illes; i el amteix any rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. També ha estat director-propietari de diverses publicacions.

En la faceta d'escriptor és autor de Brujas la bella, Brujas la muerta (1956), crònica d'un viatge als Països Baixos amb els Dansadors de la Vall de Sóller; Miró i Mallorca (1984), editat en sis idiomes; Vinos y dioses (1985), amb litografies d'Enrique Broglia; De Guillem de Torroella a Juli Ramis (1986), amb litografies de Juli Ramis; i 101 escultures a la Vall de Sóller. Col·leccionista d'art, Pere A. Serra n'ha promogut diverses exposicions, com l'Antològica de Joan Miró a la Llonja l'any 1978; i és actualment el principal impulsor del futur Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma. Va promoure la creació de la Fundació Joan Miró i del Museu d'Art Modern de Valldemossa; i és actualment membre corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i numerari de la de Sant Sebastià.

L'any 1985 va crear el Grup Serra de comunicació, el qual presideix; grup que actualment compta amb sis emissores de ràdiodifusió, una televisió i vuit publicacions periòdiques, tres de les quals són diàries i cinc setmanals. En el si d'aquesta empresa ha impulsat iniciatives culturals de gran envergadura, com són la Gran Enciclopèdia de Mallorca o l'Gran Enciclopèdia de la Pintura i l'Escultura de les Balears.

La Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X El Savi culmina una trajectòria de reconeixements, entre els quals compten la Medalla d'Or del cercle de Belles Arts, la Medalla d'Or del Ministeri de Cultura d'Egipte, la Placa d'Or del Mèrit Turístic del Govern Espanyol, la Creu de Sant Jordi i el títol de Doctor honoris causa per la Universitat de Dowling College, a Nova York.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris