algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Papon fuig de França per no complir una condemna per col·laborar amb els nazis

El Govern de Lionel Jospin anuncià que es recorrerà a tots els mitjans possibles per cercar-lo i detenir-lo

Maurice Papon, condemnat per crims contra la humanitat en relació amb el seu paper en la deportació de jueus durant la II Guerra Mundial, desafià ahir la justícia francesa en negar-se a ingressar a la presó i fugir. Enmig d'una aurèola de misteri, ja que es trobava en parador desconegut des del passat dia 11, Papon, de 89 anys, anuncià ahir mitjançant els seus advocats que ha optat «per l'exili», probablement en Sud-amèrica, com manegen diverses fonts.

«És només una resposta en conformitat amb l'honor: l'exili, tan dolorós per a un home en les portes dels noranta anys», assenyalà Papon, condemnat per un jurat popular el 12 d'abril de 1998 a deu anys de presó per «complicitat en crims contra la humanitat», en un comunicat difós per la seva defensa.

L'exprefecte de Gironda (1942-44) en el règim col·laboracionista de Vichy durant l'ocupació nazi, apuntà que «tornaré a la meva pàtria quan es restauri la legalitat republicana». Papon, el segon francès condemnat per crims contra la humanitat, ja havia anunciat en una carta publicada ahir en un diari francès que havia decidit «no participar més en aquest muntatge», ja que entregar-se seria el «reconeixement d'una suposada culpabilitat que impugnaré fins al meu darrer alè».

La setmana passada, el Tribunal d'Apel·lació de Bordeus l'ordenà que ingressàs en presó ahir, la vigília de l'examen per part del Tribunal Suprem del seu recurs contra la seva condemna. Ja que no s'entregà, el Tribunal Suprem confirmarà demà la seva condemna, mentre la defensa apura els darrers cartutxos preparant altres recursos. El portaveu del govern francès, Daniel Vaillant, assegurà ahir que es recorrerà a «tots els mitjans necessaris» per capturar-lo. «S'adoptaran totes les mesures necessàries perquè s'executi la pena. Per diligències de la Fiscalia, Papon serà cercat i detingut allà on es trobi, així com conduït a la presó en la qual haurà de complir la pena. Aquesta és la posició del dret», insistí.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris