algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Descendents de menorquins emigrats a Florida recerquen les seves arrels

La presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, els rep avui en acte simbòlic

61146

L'expedició partí del port de Maó en temps de dominació britànica.

Una delegació de ciutadans de Saint Agustine de La Florida (Estats Units) va arribar ahir a Menorca, encapçalada pel seu batle Len Weeks. Fins diumenge hi desenvoluparan un programa que combinarà els recorreguts turístics i les relacions institucionals amb el Consell Insular i els ajuntaments.

Aquesta delegació vol establir llaços de relació cultural permanents amb les autoritats menorquines i engegar un intercanvi fluïd de cooperació en matèria cultural, dins un pla de defensa dels orígens menorquins d'una part ben considerable de la ciutadania de la població nord-americana de Saint Agustine.

En efecte, una comarca de Florida, en concret la que es troba situada als voltants de la badia dels Mosquits, fou colonitzada l'any 1768 per una expedició de menorquins. Devers 1.400 illencs d'ambdós sexes s'embarcaren en una operació de poblament organitzada per un súbdit de la Corona anglesa anomenat Andrew Turnbull, nascut a Escòcia i metge de professió. Aleshores, Menorca estava sotmesa a la sobirania britànica, i Turnbull, després d'aconseguit el vistiplau de Londres, recollí per a la seva empresa diversos contingents de colons grecs, italians i menorquins. Al capdavant de l'expedició menorquina s'hi posà el pare Pere Camps, guia i cònsol espiritual del grup d'emigrants en el curs de les vicissituds que hagueren de sofrir.

El viatge s'emprengué amb la promesa de terres i prosperitat. L'operació colonial s'havia projectat després de la firma del tractat de pau de París (1763) entre Espanya, Anglaterra i França. S'acabava així la guerra dels Set Anys, a conseqüència de la qual Espanya cedí el domini de La Florida a la potència britànica. El despoblament subsegüent, amb l'evacuació de residents espanyols i de molts comerciants, obligà Londres a enllestir el pla de repoblament urgent. Fruit d'aquest pla seria l'empresa que, amb una munió nombrosa de menorquins, dirigí l'escocès Turnbull.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris