bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

La ultradreta de Haider es converteix en la segona força política d'Àustria

El líder neonazi qualificà de «sensacional» el resultat de les eleccions

101722

Joerg Haider, el gran triomfador de les eleccions celebrades ahir, votant a Klagenfurt.

La dreta nacionalista (FPOe) de Jorg Haider es converti ahir en el segon partit d'Àustria, assolint el 27'29 per cent dels vots després del socialdemòcrates (SPOe), que obtingueren el 33'39 per cent dels sufragis, segons el ministre de l'Interior, Karl Schloegl. Després de conèixer les xifres, Haider qualificà el resultat de «sensacional», encara que exclogué implícitament entrar a prendre part del Govern. El partit conservador (OeVP), actual soci dels socialdemòcrates en la coalició governamental, obtingué el 26'29 per cent dels vots. Els Verds s'alçaren amb el 7'1 per cent dels sufragis.

En termes d'escons en el Parlament, l'SPOe obté 65 escons, l'FPOe 53, l'OeVP 52 i Els Verds 13, segons aquests resultats, ja oficials. La taxa de participació se situà en el 76 per cent, un 10 per cent menys que en les anteriors legislatives del 1995. Aquestes xifres no tenen en compte els vots procedents de l'estranger i uns 200.000 vots emesos fora del lloc on els electors es trobaven censats.

Entre les altres llistes que participaven en les eleccions, el Fòrum Liberal (centre) obtingué un 3'4 per cent, per sota de l'umbral requerit per entrar en el Parlament i perd els seus nous escons. El Partit Comunista es quedà en el 0'48 per cent dels sufragis i Els Independents en el 1'02 per cent. Finalitzada la jornada, Haider parlà d'un «resultat sensacional», encara que descartà implícitament entrar en el Govern. «Hem obtingut un resultat sensacional, tenint en compte la nostra posició de partida», declarà el líder nacionalista a la televisió. A més, advertí que la coalició actual SPOe-OeVP patiria un canvi. «Nosaltres mantindrem la nostra forta oposició, com en el passat», insistí.

Autor de declaraciones pro-nazis, Joerg Haider, de 49 anys, prengué les regnes del FPOe el 1986 quan només agrupava un cinc per cent de l'electorat. Des de llavors ençà, ha atraigut els electors en fer-se el defensor dels desarrelats en la societat moderna, i en denunciar eks privilegis i abusos dels dos partits que s'alternen en el poder, o el comparteixen, des del 1945.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris