lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Gabriel Amengual: «El sistema filosòfic de Hegel és molt aplicable a l'actualitat»

El catedràtic viatjarà a Westfàlia per estudiar la dialèctica del dret i la moral

91602

El professor Gabriel Amengual.

El catedràtic de Filosofia de la UIB Gabriel Amengual, un dels principals experts al món en la filosofia hegeliana, viatjarà la setmana que ve a Alemanya per investigar la teoria dialèctica del dret i la moral formulada ara fa dos-cents anys per Georg Hegel. L'estudi, en el qual invertirà tot un any, el realitzarà a la Universitat de Münster, a la regió de Westfàlia, on, segons explicà, no impartirà classes i es dedicarà exclusivament a la investigació.

La passió d'Amengual pel filòsof alemany està fonamentada en la influència que aquest ha exercit en tota la filosofia posterior: «Hegel és el darrer gran clàssic que hi ha hagut, creador del darrer gran sistema filosòfic». I afegí: «Tota la filosofia posterior es basa en ell, com a crítica o com a referència posterior».

La investigació que desenvoluparà a Münster consistirà en un acurat comentari de les Línies fonamentals de la filosofia del dret o esbós de dret natural i ciència política, obra coneguda com la Filosofia del dret que tancà la producció bibliogràfica de Hegel. Es tracta de la formulació de la dialèctica contínua que existeix entre la consciència moral i el dret, un binomi que concentra l'oposició entre objectivitat i subjectivitat que fonamenta les relacions de l'ètica amb la legalitat. «La gran aportació de Hegel va ser veure que el legal i polític no pot funcionar sense la participació de la moral, de la subjectivitat», explicà.

La dinàmica, com la formulà Hegel, és també avui una «dialèctica constant entre consciència moral i poder». I el més important: saber que, com a constant, «quan la llei no respon, l'únic que ens guia és la consciència moral».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris