algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
21°

Mor als 90 any el Bisbe Roig, pioner de la Teologia de l'Alliberament

Helder Cámara finí després de patir una infecció urinària

75228

El «Bisbe Roig», amb el Papa Joan Pau II.

El sacerdot brasiler Helder Cámara, de 90 anys, morí la matinada d'ahir a Recife (estat de Pernambuco, nord-est de Brasil), segons informà la cadena de televisió Globo News. El religiós patí la setmana passada una infecció urinària que obligà a hospitalitzar-lo, però el seu estat de salut es mantenia estable durant els darrers dies.

Conegut com el «Bisbe Roig» en la dictadura militar (1964-1985), el religiós va ser un dels pioners de la Teologia de l'Alliberament i defensor dels Drets Humans durant els 68 anys que dedicà al sacerdoci.

En la dècada dels seixanta, «Don Helder», com era conegut a Brasil, va ser una veu crítica dins de l'Església Catòlica i el seu nom adquirí fama internacional per la seva defensa dels més pobres i les denúncies contra els atropellaments del règim dictatorial que vivia Brasil. Coherent fins les darreres conseqüències, Helder Cámara mantingué la seva actitud durant tota la seva vida, continuà oferint les seves misses, mentre continuava vivint en una casa humil en la perifèria miserable de la ciutat de Recife.

Bisbe des dels 43 anys, la influència de Cámara en l'església catòlica brasilera es va fer sentir ja el 1952, quan va ser un dels fundadors de la Conferència Nacional de Bisbes de Brasil, de la qual va ser el primer president.

A principi dels anys 60, Helder Cámara es dedicà de ple als treballs de preparació del Concili Vaticà II, el més representatiu dels 21 ja realitzats per l'Església catòlica fins el moment. Quan el 1964 un cop militar enderrocà el president brasiler Joao Goulart, Cámara decidí impregnar la seva pastoral d'una orientació humanista i popular i començà una acció que hauria de transformar-lo en una referència mundial per a sacerdots amb aquesta inclinació..

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris