algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Els rebels kurds comencen a retirar-se obeint les ordres d'Ocalan

El replegament del PKK comença abans de la data prevista, l'1 de setembre

72146

Dos nins supervivents i una tomba d'una de les víctimes.

El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) anuncià ahir que les seves forces armades han començat a retirar-se del territori turc, d'acord amb la crida realitzada pel seu líder Abdalah Ocalan, segons un comunicat del consell de comandament difós per l'agència DEM. El comunicat afirma que les «forces armades (del PKK) començaren la seva retirada del Kurdistan nord sense esperar a l'1 de setembre», data a partir de la qual el cap del PKK havia demanat als seus partidaris que aturassin els combats i es retirassin de Turquia.

En la terminologia del PKK, el «Kurdistan nord» vol dir el sud-est de Turquia i el «Kurdistan sud» el nord d'Iraq, que des de la fi de la guerra del Golf (1991) escapa a l'autoritat de Bagdad. «Per accelerar el procés de retirada de les nostres forces (...) l'Estat turc ha de contribuir amb les actuacions necessàries destinades a la pau», que no detalla el país on els rebels s'instal·laran.

«Els enfrontaments (amb l'Exèrcit turc) disminuïren i el PKK no fomenta combats esporàdics», afirma el comunicat, difós el mateix dia que les autoritats turques anunciaren que 10 rebels moriren en combats mantinguts a les províncies de Hakkari, extrem sud-est, i de Van (est). L'esmentada informació del PKK indica que «dades concretes sobre el procés de retirada seran aportades el primer de setembre pel consell de manament».

D'altra banda, aquesta nota informativa assenyala que el violent sisme que va sacsejar el nord-est i centre de Turquia la setmana passada va provar fins quin punt l'Estat turc està orientat cap a una guerra amb els kurds desde fa quintze anys, lloc que «va deixar la societat desorganitzada davant d'una catàstrofe d'aquest abast».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris