algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

La Reserva Federal apuja els tipus d'interès un 0'25 per cent

La por d'un augment de la inflació ha estat una de les causes

Per segona vegada durant aquest estiu, la Reserva Federal va augmentar ahir els tipus d'interès als Estats Units en un quart de punt per ralentir el creixement econòmic i evitar qualsevol risc d'inflació. A pesar que per ara no hi ha excessius signes d'un rebrot inflacionista, el Comitè de Mercat Obert del banc central d'Estats Units va prendre la decisió que els mercats esperaven, en pujar els tipus des del 5 al 5'25 per cent i deixar en neutre el seu indicador de tendència.

La Reserva Federal espera que aquesta segona pujada del tipus interbancari sigui suficient per contenir el risc d'augmentar els preus, el que podria significar que no seran precisos altres augments en els pròxims mesos, com desitgen els inversors. Les dues pujades consecutives d'un quart de punt aprovades el passat 30 de juny i ahir juntament a les condicions «més fermes» dels mercats financers, «haurien de disminuir clarament el risc d'un augment d'inflació», va explicar el banc.

A més, el comitè monetari de la Reserva Federal va incrementar ahir el tipus de descompte (el que aplica als seus propis prèstecs a altres bancs) en un altre quart de punt, des del 4'5 al 4'75 per cent. Aquesta és la primera pujada en el tipus de descompte des de fa més de quatre anys i la decisió va agafar per sorpresa els inversors, que no l'esperaven. A l'igual que el passat 30 de juny, la cauta Reserva Federal que presideix Alan Greenspan va prendre ahir una mesura preventiva, destinada a anticipar-se a una possible escalada inflacionista que posi en perill el creixement econòmic d'EUA després de vuit anys d'expansió.

La decisió va suposar un encariment dels préstecs per als consumidors i les empreses en els Estats Units, des de les hipoteques a les targetes de crèdit. El seu objectiu és fonamentalment rebaixar el fort consum dels Estats Units, que continuen gastant en nivells rècord, especialment béns importats i que tenen les taxes d'estalvi més baixes dels darrers 40 anys.

L'euro es recupera

L'euro continua la seva recuperació front al dòlar i ja es necessiten 1'024 monedes dels EUA per comprar-ne una d'europea. Igualment, el volum de reserves en moneda estrangera a l'Eurosistema en la setmana acabada el 20 d'agost va augmentar en 200 milions d'euros respecte a la setmana anterior fins als 241.900 milions d'euros, segons un comunicat divulgat ahir pel Banc Central Europeu. D'altra banda, les reserves de valors negociables emesos en euros per a residents en la zona euro varen augmentar en 100 milions d'euros fins als 26.100 milions d'euros. La xifra de billets en circulació va davallar en 4.000 milions d'euros fins als 342.300 milions d'euros, mentre que els dipòsits en mans d'administracions públiques augmentaren 3.300 milions d'euros fins als 44.100 milions d'euros. L'euro val 166'38 pessetes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris