algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Un treball de Pere Pons homenatjarà la conferència internacional de la pau

La Unesco ha elegit el gravador menorquí perquè elabori unes carpetes especials

85088

El gravador Pere Pons treballant al taller de Granada.

El pintor menorquí Pere Pons Pons (Alaior, 1949) ha estat elegit per la Unesco per elaborar unes carpetes d'artista per commemorar la conferència internacional per la pau que l'organisme de Nacions Unides celebrarà a París el proper 14 de setembre.

Es tracta d'un encàrrec personal del director general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, i sobre el qual Pere Pons ha treballat en el curs de tot l'hivern passat. Ell és l'autor del projecte general de carpeta artística, que inclou 19 gravats (cinc dobles) i una selecció de textos que parlen sobre la pau, la tolerància i la no violència. A més de triar els textos i coordinar l'enquadernació, també ha fet 9 gravats originals.

El llibre es titula III Milenio, Tolerancia, i està escrit en els sis idiomes oficials de la Unesco. S'hi recullen textos de premis Nobel de la Pau, com ara Iaser Arafat, Simón Peres, Rigoberta Menchú o Adolfo Pérez Esquivel. També hi ha autors clàssics que, per una raó o altra, han contribuït a la creació d'un pensament solidari, universalista i de pau. Entre altres figures mundials, s'hi citen Mijail Gorbatxov, Vaclav Havel, Lech Walesa, Issac Rabin, Oscar A. Romero, Gandhi, Mandela, Julio María Sanguinetti, Vicent Ferrer, Teresa de Calcuta o Jacques"Ives Cousteau. En total, els textos reuneixen 34 personalitats que s'han distingit per la defensa de la pau i la concòrdia entre els pobles i els homes.

L'obra de Pere Pons, formada per 114 pàgines, ha comptat amb la col·laboració del gravador argentí resident a Granada Angel Ramazzi, qui és autor dels altres nou gravats. Una denovena estampació és feta a mitges. La impressió ha estat realitzada sobre paper artesanal de cotó, fabricat expressament a Barcelona per atendre l'encàrrec. Se n'ha fet, és clar, una edició limitada: només 250 exemplars numerats i signats, que es presenten en una capsa de fusta. Amb aquest llibre, i amb l'acte de presentació durant la conferència internacional per la pau del proper mes de setembre, la Unesco donarà per inaugurada la declaració de l'any 2000 com l'Any Internacional de la Cultura de Pau. Aquesta celebració s'estalona en un manifest que proclama la necessitat de conrear la pau. El contingut d'aquest manifest es pot visitar en una adreça d'Internet (www.unesco.org/manifesto2000), en què figuren les sis principals reivindicacions de la commemoració. Primera, respectar totes les vides. Segona, rebutjar la violència. Tercera, alliberar la nostra generositat. Quarta, escoltar per tal de comprendre'ns. Cinquena, preservar el planeta. I sisena, reinventar la solidaritat. La Unesco espera que el manifest sigui subscrit, bé mitjançant signatures d'adhesió directa o bé per via d'Internet, per un contingent de devers 100 milions de persones d'arreu del món, des d'ara i fins al desembre del 2000.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris