cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Castellet assegura que «volem obrir l'Institut a la resta de Països Catalans»

Es confirma la possibilitat d'instal·lar una seu de l'IEC a les Illes

President de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Fundació de l'UCE, Manel Castellet és, tal com va dir ahir Miquel Porter en l'acte inagural de la universitat de Prada, «la màxima autoritat de la nostra llengua». L'any passat, coincidint precisament amb la celebració de les jornades de Prada es féu pública la possibilitat d'una delegació de l'IEC a les Balears. L'antic equip de govern no va acabar de veure amb bons ulls la iniciativa i el projecte va quedar en l'aire. L'actual conjuntutra sembla més favorable al propòsit.

De fet, Castellet ja ha tingut contactes amb el famós Pacte de Progrés.
"En quin estat es troben les conversacions amb el nou equip de govern?
"El retard en la formació definitiva del Govern balear no ha donat temps a parlar-ne en profunditat. Però no hi haurà cap problema. Ja he convidat el senyor Antich, les tres presidentes dels respectius consells insulars i el conseller de Cultura Damià Pons a presidir la sessió inaugural de curs de l'IEC el proper mes de setembre, un dels esdeveniments més importants del calendari.

"En què consistirà aquesta delegació?
"No es tracta d'una delegació sinó d'una seu, vull dir que la proposta respon a un intent de reforma de l'estructura de l'IEC que permeti per una banda l'acollida d'un major nombre de membres del Païssos Catalans i en la mateixa línia, tractar que aquesta no es vegi com una institució exclusivament catalana. Les circumstàncies de concentració fan que sovint Barcelona prengui més protagonisme del necessari.

"Podem dir que contribuirà a descentralitzar la normalització i a tenir més presents les varietats dialectals?
"Aquesta és en part la idea i de fet ja s'ha posat en pràctica. Per exemple, la secció filològica de l'institut la componen deu lingüistes del Principat, cinc del País Valencià, quatre de Balears (Joan Miralles, Aina Moll, Joan Veny i Isidor Marí) i un de la Catalunya Nord. Així i tot, som conscients que per ser plenament representatiu dels Països Catalans, s'ha de millorar en molts altres aspectes.

De tota manera, no és més que la formalització d'una realitat lingüística a les Illes. Ja fa anys que l'Universitat de les Illes Balears s'encarrega de la funció d'intermediari entre l'Institut i la Comunitat Balear, amb una molt bona relació amb l'actual rector Llorenç Huguet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris