cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Masjadov decreta l'estat d'excepció a tot Txetxènia per les amenaces russes

L'Exèrcit es troba en màxima alerta i ja s'han mobilitzat els reservistes

Txetxènia implantà ahir l'estat d'excepció i posà en estat de màxima alerta les seves tropes davant les amenaces de Moscou d'atacar la guerrilla islàmica, que actua en el veí Daguestan, «sigui on sigui on es trobi, inclòs el territori txetxè». La mesura, en tot el territori de la república separatista, entrà en vigor la nit d'ahir, segons el decret del president txetxè, Aslan Masjadov.

Selim Abdulmuslimov, portaveu de Masjadov, explicà que la implantació de l'estat d'excepció es deu a les «declaracions irresponsables fetes a Moscou sobre la possibilitat de bombardeigs contra el territori de Txetxènia». El portaveu recalcà que en els darrers dies s'han multiplicat les «provocacions» de les tropes federals russes en tot el perímetre de la «frontera estatal russotxetxena». L'estat d'excepció inclou el toc de queda entre les 22.00 i 06.00 hores, la censura dels mitjans informatius i la prohibició de tota mena de mítings i manifestacions.

Al mateix temps, les autoritats de Txetxènia ordenaren una mobilització parcial de reservistes i reforçaren la vigilància en les fronteres de la república. L'anunci de les mesures d'excepció coincidí amb la intensificació de l'ofensiva de les tropes federals en el veí Daguestan contra la guerrilla islàmica que encapçala el comandant txetxè, Shamil Basaiev. Al comandament de devers 2.000 guerrillers, Basaiev irrompé el passat dia 4 a Daguestan procedent de Txetxènia i proclamà allà la creació d'un «estat musulmà independent».

Les autoritats txetxenes han negat qualsevol vinculació amb les guerrilles de Basaiev, adversari declarat del president Masjadov. En opinió d'alguns analistes, la derrota de guerrilles islàmiques de Basaiev a Daguestan suposaria l'enfortiment de les posicions de Masjadov en la mateixa Txetxènia. El comandant en cap de les Forces Armades de Rússia, Anatoli Kvashnin, anuncià ahir que l'objectiu de les tropes federals és «aniquilar totalment» i a Daguestan les forces de Basaiev.

Reunió  

El «senyor de la guerra» txetxè Shamil Basaiev, que dirigeix l'ofensiva dels combatents islamistes a Daguestan, reunirà avui els seus principals comandants en el districte de Botlikh (al sud-oest de Daguestan), anuncià ahir el mateix Basaiev a Grozni. «Discutirem la segona etapa de l'operació militar. Aquesta etapa és la més difícil i exigirà més temps», declarà per telèfon Shamil Basaiev, sense oferir-ne més precisions.

Un portaveu del centre de premsa dels combatents islamistes, Magomed Tagaiev, assegurà per la seva part que el germà de Shamil Basaiev, Shirvani, és viu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris