cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Arafat accepta la proposta de Barak d'aplicar l'acord de Wye el setembre

El líder palestí insistí sobre la necessitat que s'apliqui el pacte de manera «íntegra»

El president palestí, Iasser Arafat, acceptà ahir esperar fins l'1 de setembre pròxim per iniciar l'aplicació de l'acord de Wye Plantation (EUA), però insistí en la necessitat que ha de ser aplicat íntegrament. El dirigent palestí declarà, per primera vegada, estar «d'acord» amb les propostes del primer ministre israelià, Ehud Barak, segons les quals s'iniciaria l'aplicació de l'acord de Wye, sobre la retirada israeliana de Cisjordània, el pròxim 1 de setembre.

No obstant això, insistí sobre la necessitat que s'apliqui l'acord de manera «íntegra», demanda que des de fa un mes obstaculitza l'aplicació del memoràndum de Wye Plantation, subscrit a Washington el mes d'octubre passat. Per tant, Arafat no ratifica les propostes de Barak, a causa que el primer ministre israelià preveu aplicar únicament una part de l'acord de Wye Plantation. L'aplicació dels altres aspectes del memoràndum depenen d'un hipotètic acord de principi sobre una solució de pau final, segons Barak.

Arafat rebutjà qualsevol mena de retallada en els acords. «Han de ser aplicats sense demora i en la seva integritat», va dir. «L'essencial és que Barak apliqui ràpidament els acords, així com es va comprometre a fer-ho davant nosaltres i davant el president egipci Hosni Mubarak i el president nord-americà Bill Clinton», afegí.

El dirigent palestí s'expressà en el marc de la visita a Gaza de l'emir de Qatar. Primer monarca del Golf Pèrsic a trepitjar el sòl del territori autònom, xeic Hamad ben Jalifa Al Thani, abonà el projecte de creació d'un Estat palestí amb Jerusalem com a capital. L'acord de Wye estipula una retirada israeliana del 13 per cent de Cisjordània. L'esmentada retirada, en tres fases, hauria hagut de concloure el gener del 1999. Només la primera fase, que afectava el 2 per cent del territori, va ser aplicada pel primer ministre conservador Benjamin Netanyahu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris